От х:

Днес в x:

Първанов получавал пари от групировка, изнасяла развалено месо в Европа

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" помества днес публикация, посветена на тежките обвинения срещу България, че в страната се разпъва политически чадър над участници в корупционни схеми.

Статията излиза под заглавие "Наказания за измамниците в ЕС." В нея се казва, че българският президент Георги Първанов е получил спонсорски пари от бизнес групировка, обвинявана, че е изнасяла развалено месо в ЕС, в т.ч. в Германия.

"Трябва да се прави разлика между обикновените хора в една страна и техните правителства, които не бива да се смесват". Това уточнение прави в началото на публикацията изданието, и допълва: "Когато сега за пореден път ЕС се налага да подлага на нова преценка финансовите помощи за двете най-нови членки -България и Румъния, отговорностите трябва да бъдат надлежно разпределени.

Защото това, че в двете страни има още много какво да се желае по отношение на борбата с корупцията и наказанията на корумпираните, няма нищо общо с българите или румънците. Обикновените хора в тези страни страдат не по-малко от гражданите на другите страни-членки на ЕС от това, че техните данъци изтичат в грешни канали в двете балкански страни. Тук отговорността е предимно на управляващите", посочва "Зюддойче цайтунг".

"Сега в България се разкриват измамници, които обаче, според разследващите органи, се ползват с политически и административни протекции. А в Румъния пък от доста време депутати се опитват да пречат на разследването на подозирани в корупция местни политици. На всичкото отгоре това се върши съвсем публично", уточнява германското издание, и стига до заключението, че в Румъния отдавна са преминати границите на благоприличието.

Според автора на статията измамниците в България се ползват с политически и административни протекции. "Затова моментът е назрял, ЕК да се задейства", четем по-нататък в публикацията. От следващото изречение става ясно какво имат предвид авторите - "най-сетне да настъпят конкретни последствия за двете страни на базата на очаквания през следващата седмица доклад на ЕК за напредъка в тях".

"За България това означава спирането на финансиране на стойност милиони евро, а за Румъния - остро публично порицание. По-конкретно това означава Брюксел да посочи поименно хората в Букурещ, участващи в тези подли игрички. Най-малкото това ще ориентира хората, когато трябва да гласуват на следващите парламентарни избори", завършва "Зюддойче цайтунг".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини