От х:

Днес в x:

Елвис Пресли бил с ромски произход

По данни на издание за историята на американската емиграция кралят на рока Елвис Пресли е произхождал от семейство на германски роми, които мигрирали в Америка в началото на XVIII век, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследователите градят предположенията си на базата на фамилните имена на родителите на Краля на рока.

Девическото фамилно име на майката на Елвис Пресли е Смит. Според авторите на публикацията именно такива фамилни имена най-често са избирали емигриралите в Америка британски роми.

Истинската фамилия на бащата на музиканта е Преслер. Той е произхождал от семейство роми, които в началото на XVIII век са се заселили на територията на съвременна Германия.

В изданието се проследява също родословното дърво на Чарли Чаплин, както и това на актрисата Рита Хейуърт, чиито предци, според авторите на публикацията, също са били роми.

От своя страна биографите на Елвис Пресли твърдят, че музикантът никога не е споменавал емигрантския си произход. Съмнения по повод ромските корени на краля на рока са изразили и специалисти по етнология.

Писателят и изследовател Дейвид Алтър е на мнение, че дори хипотезата да е вярна, "наличието на ромски предци от преди 300 години не означава етническа принадлежност към тях".

Елвис Пресли е роден на 8 януари 1935 г. Въпреки че от смъртта му са изминали три десетилетия, той е най-успешният изпълнител на популярна музика през ХХ век. С името му са свързани много рекорди

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини