От х:

Днес в x:

Спасиха бебе щъркел, пращат го на лечение

Щъркел бебе бе спасен днес от еколози с помощта на техника от EVN в хасковското село Големанци, съобщиха от екоинспекцията. Сигнал за бедстващата птица е постъпил тази сутрин. След бързата намеса на експертите и предоставената от енергото вишка младият щъркел е свален от гнездото. Той е в много тежко състояние – оплетен в парцали, донесени вероятно от възрастните птици, десният му крак липсва, а другият е неподвижен, съобщиха от РИОСВ.

Екземплярът е от защитен от закона вид и е изпратен на лечение н центъра за редки и защитени видове в Стара Загора. Той най-вероятно ще остане постоянен пациент на центъра, каквато е съдбата на много птици, постъпващи там.

Само преди седмица друг млад бял щъркел бе свален от гнездото си в село Доситеево, община Харманли. Птицата отново е била със заплетени в топка от сезал крайници. Тя е свалена от гнездото с помощта на вишка, собственост на община Харманли. Белият щъркел е изпратен за доотглеждане в центъра за диви животни в добро състояние. Голяма е вероятността да се възстанови напълно и да бъде върнат в природата.

При намерени бедстващи птици гражданите могат да сигнализират в РИОСВ – Хасково на телефон 038/ 60 16 28.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини