От х:

Днес в x:

17 расови коня препускаха през юлската жега край средновековната ,,Констанция”

От Иван Димитров
Симеоновград

Стотици любители на конния спорт се бяха събрали през горещия летен ден в събота на пистата до средновековната крепост ,,Констанция" край Симеоновград, където се състоя състезание с двуколки, теглени от рисиста порода коне. На него участваха 17 животни, най-добрите в България, според организаторите. Те бяха докарани със специални ремаркета от Пловдив, Стара Загора, Куртово конаре и Харманли. На това място, където през средновековието са се разхождали владетели, в юлския следобед, след стотици години отново се чу тропот от най-добрите състезаващи се коне.
Съдиите, които журираха - Георги Генчев, Орхан Гьоров и Росен Данков, бяха от Асоциацията за развъждане на рисиста порода коне. По време на гонките бяха заели стратегическо място върху каросерията на камион, за да имат поглед над цялото трасе и следяха да няма пропуски и не спазване на правилата. Конете трябваше да бягат само в тръст, като се допущаха да направят най-много 15 галопни маха. На 16-тия се декласират.
Състезателните коне бяха разделени в две категории - до 3 години и над тях. Младите бягаха в тръст на 1600 метра, а по-големите на 2000 метра. Общо бяха разпределени на 4 гари, а във всяка една имаше от 4 до 6 коня.
На първата гара победител стана кобилата Италиано бамбино, на собственика Николай Милков, който бе и запрешчик.
На втората гара първи стана Ураган, собственост на Иван Миндев, със запрешчик Стефан Илиев.
На третата гара първото място спечели Утопис, собственост на Николай Митков. Второто място зае Антика на Росен Паскалев и третото място - Ундоан, собственост на Нуридин Хасан, със запрещчик Жендан Сабри.
На четвъртата гара първи стана Джъмбо Де Литон, собственост на Теньо Узунов, воден от Нанко Найденов. Второто място бе спечелено от Кликоут - собственост та Илчо Илчев, запрешчик Атанас Янков. А третото място зае Минк Сунсет на Светлозар Георгиев, воден от Христин Христов.
Първите награди бяха по 250 лева, вторите по 150, а третите по 80 лв., връчвани от Янчо Илчев.
Състезанието се организира от Асоциацията за развъждане на рисиста порода коне и ,,Авто Илчев". Те осигуриха и наградния фонд на надпреварата.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини