От х:

Днес в x:

Бил Гейтс се оттегля днес

Президентът на Microsoft и един от най-богатите хора в света, Бил Гейтс, се оттегля на 27 юни от поста си на активен ръководител на най-голямата софтуерна компания, съобщава БиБиСи.
Гейтс, който натрупа богатството си чрез разработка на софтуер за персонални компютри, смята да посвети живота си на благотворителна дейност. Той ще се съсредоточи върху финансираните от фондацията, създадена от него и съпругата му Мелинда, проекти за борба с редица социално значими заболявания и за подпомагане на най-бедните хора по света.

Още като юноша Бил Гейтс имал идеята да успее да вкара персонален компютър във всеки дом и на всяко бюро. Днес той казва, че именно тази идея го е водила в кариерата му и е допринесла за изключителния успех на Microsoft. Визията на Гейтс се изпълни, поне що се отнася до икономически развитите държави, където компютърът вече е достъпен за всички.

Син на адвокат от Сиатъл, Гейтс написва първата си програма още на 13-годишна възраст. По-късно, през двете години прекарани в Харвардския университет, бъдещият милиардер полага усилия да развие способностите си на програмист. От този период датира и увлечението му по играта на покер, което е малко известен факт от неговия живот, става ясно от съобщението на БиБиСи.

През 1975 г. Бил Гейтс напуска Харвард и се установява в Албукерке, щата Ню Мексико, където основава Microsoft заедно с Пол Алън, негов приятел от детските години. Големият пробив за компанията им идва през 1980 г., когато Microsoft подписва споразумение с IBM за създаването и пускането в употреба на операционната система, станала по-късно известна като MS-DOS.

Microsoft става публична компания през 1986 г. и само година по-късно Бил Гейтс (вече 31-годишен) се превръща в най-младия милиардер със собственоръчно спечелени средства. Малко преди 53-тата си годишнина, днес Гейтс все още има момчешки вид и излъчване, макар повече да не е най-богатият човек в света. След 13 години на върха на класацията на сп. "Форбс", той бе изместен от топ позицията от финансиста Уорън Бъфет и мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим Хелу.

Точно богатството, натрупано от Гейтс е и основната причина за решението му да се оттегли от активна дейност в Microsoft и да се отдаде на благотворителните инициативи. Той ще остане президент на Microsoft без активна функция, като ще работи само върху специални технологични проекти.

По думите на Гейтс, с големите пари идва и голямата отговорност и затова той смята да се посвети на това да помага на хората, в т.ч. чрез финансиране на научни проекти за откриване нови ваксини и отпускане на средства по инициативи в развиващите се страни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини