От х:

Днес в x:

HCCI, двигатели с хомогенна смес и самозапалване на горивото

Наскоро в чуждите медии ставаше дума за нова технология, наречена „двигатели с хомогенна смес и самозапалване на горивото" или HCCI (Homogeneous Charge Compression Ignition Engines), което позволява на автомобилите с бензинови двигатели да подобрят ефективността си с около 15 %, постигайки запалване само с компресиране на въздушно-горивната смес, вместо да се ползват свещи. Технологията бе създаден преди почти 30 години, но едва наскоро бе обект на по-голям интерес от страна на автомобилната индустрия и по-точно Mercedes Benz и GM.

Отдадеността на GM на HCCI технологията е доста силна, като концернът от Детройт ползва технологията в прототипи, включително и Saturn Aura. В опита си да усъвършенства технологията GM съобщи, че е развила технологията, така че да може да се ползва и докато автомобилът е на празен ход (преди можеше да функционира само ако автомобилът е в движение), с което допълнително се оптимизира ефективното ползване на гориво.

Системата HCCI може сега да се ползва на празен ход и при ускорение до скорости от 90 км/ч, но при по-високи скорости или пък при по-агресивно ускорение е нужно да се включи и традиционната система със свещи. Това означава, че оборудваните с HCCI коли ще имат и двете технологии под предния капак.

Ако бъдат комбинирани и с други спестяващи горивото технологии като гуми с нисък коефициент на съпротивление и хибридни системи, то предимствата от HCCI биха могли да се окажат наистина значителни.

И докато GM са в състояние да развият технологията, други компании са си създали друго отношение към HCCI – те предпочитат да изчакат приложението й и да видят дали е рентабилно. BMW например са избрали този вариант, като те изследват алтернативни методи да редуцират зависимостта на традиционните горива, каквато е водородната им програма.
Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини