От х:

Днес в x:

Почина петият от "Бийтълс"

Нийл Аспинал, най-заслужилият претендент за званието "петия бийтълс", си отиде на 66-годишна възраст в Ню Йорк. Той почина на 24 март в онкологичен център от рак на белите дробове.

"Нийл беше верен приятел, чиито напътствия и надеждно стопанисване оставиха огромно наследство на следващите поколения. Ще ни липсва много", се казва в изявление, издадено след смъртта му от Пол Маккартни, Ринго Стар и вдовиците на Джон Ленън и Джордж Харисън.

Смята се, че Мака е пътувал до Ню Йорк в неделя, няколко дни преди смъртта му, за да си вземе емоционално сбогом със своя дългогодишен приятел. Според близък до него източник Маккартни буквално е съсипан, тъй като винаги е бил много близък с Нийл.

Главният довереник на легендарната британска група, техен шофьор, счетоводител и мениджър на създадената от "Бийтълс" (Beatles.com) компания "Епъл" през годините е техен приятел още много преди да стане техен бизнес партньор.

Нийл се запознава с Пол и Джордж още през 50-те. Веднъж Маккартни се пошегувал, че се събрали благодарение на цигарите, които тайно пушели в училище. До първите им изпити към бандата вече се бил присъединил и Джон Ленън.

Докато останалите мечтаели за слава, Нийл искал да стане обикновен счетоводител. В началото на 60-те младите музиканти започнали да му предлагат по 1 лира, за да ги превозва с фургона си. Било повече, отколкото можел да заработи като младши счетоводител, и той приел.

По-късно Мал Евънс поема шофьорството, а Аспинал става личен асистент на "Бийтълс". След смъртта на Брайън Ъпстейн той става мениджър на групата и година по-късно през 1968 г. оглавява новата компания "Епъл", защитаваща търговските им права. Той напусна този пост едва миналата година.

Силно развитият му бизнес нюх помага на музикантите да натрупат огромни състояния дори и след разпадането на групата през 1970 г. Той продължава да представлява комерсиалните интереси на музикантите и да оглавява съдебните битки през десетилетията след това.

През активните години на "Бийтълс" Нийл отговаря и за "кастинга" на стотиците почитателки, които обсаждат групата по време на турнетата, като допуска до среща с четиримата само най-подходящите.

Занимава се с много проекти на групата. Албумът с най-големите хитове на групата "Бийтълс 1", от който са продадени 30 млн. копия от 200 0 г. насам, също е негова идея.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини