От х:

Днес в x:

10 °C

Американците започват да броят банкнотите до заплата

След години на разточителен живот, американските домакинства се учат на нещо, което финансовите експерти твърдяха, че никога няма да им се наложи - да живеят пестеливо, съобщава Ройтерс.

Икономистите отдавна предупреждаваха за безотговорните покупателни навици на американските потребители, както и за това, че спестяванията на хората се топят опасно бързо. Сега домакинствата са принудени да постъпват финансово по-отговорно, поради симптомите на отслабващата икономика и кризата на пазара на недвижима собственост.

"Дълги години анализаторите на Wall Street отказваха да повярват, че на американските консуматори някога ще им се наложи да променят потребителските си навици", казва Дейвид Роснеберг, икономист в Merrill Lynch, "...но това се случва."

Вътрешното потребление допринася за 70% от американската икономика и според Росенберг, 30% от това потребление представляват продукти, "без които съвсем свободно може да преживеем".
Животът на Терза Паркс е типичен пример в това отношение. Паркс на 36г. боядисва пътната настилка на магистралите в Атланта. Тя е закупила къща през 2006г. за нея и трите си дъщери в предградията на Ривърдейл, но е изостанала с изплащането на ипотечния си кредит в размер на $669 месечно. Собственикът на ипотеката се е съгласил на разсрочено плащане миналия септември, като е наложил $188 допълнителна лихва до юни 2008г.

"Наложи ни се да престанем да ходим на ресторант, както и да пазаруваме в почивните дни", казва Паркс. "Това с пазаруването беше най-трудната част, защото трите ми дъщери обожават да пазаруват. Но аз разговарях с тях и заедно решихме, че ще направим всичко за да запазим нашия дом."

Пред група за взаимопомощ от 15 отчаяни длъжници, Озъл Бруклин, директор на не-правителствена организация обяснява, че ако хората искат банките да намалят лихвените проценти по кредитите и дори да опростят част от дължимата сума, те трябва да имат приоритети при разпределянето на семейния бюджет. "Основният ви приоритет ще бъде вашата ипотека, след това храната, след това сметките за електричество, газ и вода и накрая евентуално една кола само ако ви се налага да пътувате за работа. Всички други разходи трябва да се ограничат, защото вашият кредитор няма да е склонен да опрости част от дълга ви ако разбере, че имате средства за луксозни вещи."

"При нас идват хора, закъсали с ипотеките си и при все че имат годишен доход от едва $50,000, карат чисто нов Cadillac Escalade – спортна кола струваща $55,000", казва Марк Шейфърт, кредитен консултант от Кливлънд.
"Със задълбочаване на кризата на пазара за недвижими имоти, все повече американци ще бъдат принудени да спестяват, за да не бъдат изхвърлени от домовете си. Това ще намали потребителския оборот, което е лош знак за икономиката", каза Петер Морици, професор по икономика от университета в Мериленд. "Сега сме в рецесия, която ни беше подарена от банките на Wall Street."

"Една от основните причини за кризата на пазара за недвижима собственост е, че клиентите можеха да получат къща с минимална или нулева начална вноска. Очевидно, тези дни вече са в историята. Това което наблюдаваме все по-често са хора с прилични доходи, които не са спестили никакви пари и сега трябва да събират за депозит за жилище", казва Ван Джонсън, президент на асоциацията на посредниците на недвижими имоти в Джорджия. "Когато тези хора пестят парите си, от това страдат ресторантите и търговските центрове и икономиката се свива."

"За четвъртото тримесечие на 2007г., ипотечните дългове на американците се равняват на 140% от техния нетен доход, при което те са принудени да харчат 14,3% от този доход, за да погасяват ипотеките си," казва Росенберг от Merrill Lynch.

"С две думи, американците са принудени да отделят повече средства за погасяване на своите дългове, отколкото за храна", казва Росенберг. "Тази тенденция не засяга само изхвърлените от домовете си длъжници, тя засяга всички нас." Според Росенберг американците наистина ще започнат да пестят повече, което ще намали растежа на потреблението за години напред. "Трудно е да се прецени, кога ще стигнем дъното. Това е непозната територия за нас."

За Тереза Паркс от Атланта дните на безразборното пазаруване са приключили. "Когато закрепя плащанията по ипотеката, ще спестявам всяко пени за бъдещето на дъщерите си", казва тя.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини