От х:

Днес в x:

Американците започват да броят банкнотите до заплата

След години на разточителен живот, американските домакинства се учат на нещо, което финансовите експерти твърдяха, че никога няма да им се наложи - да живеят пестеливо, съобщава Ройтерс.

Икономистите отдавна предупреждаваха за безотговорните покупателни навици на американските потребители, както и за това, че спестяванията на хората се топят опасно бързо. Сега домакинствата са принудени да постъпват финансово по-отговорно, поради симптомите на отслабващата икономика и кризата на пазара на недвижима собственост.

"Дълги години анализаторите на Wall Street отказваха да повярват, че на американските консуматори някога ще им се наложи да променят потребителските си навици", казва Дейвид Роснеберг, икономист в Merrill Lynch, "...но това се случва."

Вътрешното потребление допринася за 70% от американската икономика и според Росенберг, 30% от това потребление представляват продукти, "без които съвсем свободно може да преживеем".
Животът на Терза Паркс е типичен пример в това отношение. Паркс на 36г. боядисва пътната настилка на магистралите в Атланта. Тя е закупила къща през 2006г. за нея и трите си дъщери в предградията на Ривърдейл, но е изостанала с изплащането на ипотечния си кредит в размер на $669 месечно. Собственикът на ипотеката се е съгласил на разсрочено плащане миналия септември, като е наложил $188 допълнителна лихва до юни 2008г.

"Наложи ни се да престанем да ходим на ресторант, както и да пазаруваме в почивните дни", казва Паркс. "Това с пазаруването беше най-трудната част, защото трите ми дъщери обожават да пазаруват. Но аз разговарях с тях и заедно решихме, че ще направим всичко за да запазим нашия дом."

Пред група за взаимопомощ от 15 отчаяни длъжници, Озъл Бруклин, директор на не-правителствена организация обяснява, че ако хората искат банките да намалят лихвените проценти по кредитите и дори да опростят част от дължимата сума, те трябва да имат приоритети при разпределянето на семейния бюджет. "Основният ви приоритет ще бъде вашата ипотека, след това храната, след това сметките за електричество, газ и вода и накрая евентуално една кола само ако ви се налага да пътувате за работа. Всички други разходи трябва да се ограничат, защото вашият кредитор няма да е склонен да опрости част от дълга ви ако разбере, че имате средства за луксозни вещи."

"При нас идват хора, закъсали с ипотеките си и при все че имат годишен доход от едва $50,000, карат чисто нов Cadillac Escalade – спортна кола струваща $55,000", казва Марк Шейфърт, кредитен консултант от Кливлънд.
"Със задълбочаване на кризата на пазара за недвижими имоти, все повече американци ще бъдат принудени да спестяват, за да не бъдат изхвърлени от домовете си. Това ще намали потребителския оборот, което е лош знак за икономиката", каза Петер Морици, професор по икономика от университета в Мериленд. "Сега сме в рецесия, която ни беше подарена от банките на Wall Street."

"Една от основните причини за кризата на пазара за недвижима собственост е, че клиентите можеха да получат къща с минимална или нулева начална вноска. Очевидно, тези дни вече са в историята. Това което наблюдаваме все по-често са хора с прилични доходи, които не са спестили никакви пари и сега трябва да събират за депозит за жилище", казва Ван Джонсън, президент на асоциацията на посредниците на недвижими имоти в Джорджия. "Когато тези хора пестят парите си, от това страдат ресторантите и търговските центрове и икономиката се свива."

"За четвъртото тримесечие на 2007г., ипотечните дългове на американците се равняват на 140% от техния нетен доход, при което те са принудени да харчат 14,3% от този доход, за да погасяват ипотеките си," казва Росенберг от Merrill Lynch.

"С две думи, американците са принудени да отделят повече средства за погасяване на своите дългове, отколкото за храна", казва Росенберг. "Тази тенденция не засяга само изхвърлените от домовете си длъжници, тя засяга всички нас." Според Росенберг американците наистина ще започнат да пестят повече, което ще намали растежа на потреблението за години напред. "Трудно е да се прецени, кога ще стигнем дъното. Това е непозната територия за нас."

За Тереза Паркс от Атланта дните на безразборното пазаруване са приключили. "Когато закрепя плащанията по ипотеката, ще спестявам всяко пени за бъдещето на дъщерите си", казва тя.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини