От х:

Днес в x:

12 °C

Американците започват да броят банкнотите до заплата

След години на разточителен живот, американските домакинства се учат на нещо, което финансовите експерти твърдяха, че никога няма да им се наложи - да живеят пестеливо, съобщава Ройтерс.

Икономистите отдавна предупреждаваха за безотговорните покупателни навици на американските потребители, както и за това, че спестяванията на хората се топят опасно бързо. Сега домакинствата са принудени да постъпват финансово по-отговорно, поради симптомите на отслабващата икономика и кризата на пазара на недвижима собственост.

"Дълги години анализаторите на Wall Street отказваха да повярват, че на американските консуматори някога ще им се наложи да променят потребителските си навици", казва Дейвид Роснеберг, икономист в Merrill Lynch, "...но това се случва."

Вътрешното потребление допринася за 70% от американската икономика и според Росенберг, 30% от това потребление представляват продукти, "без които съвсем свободно може да преживеем".
Животът на Терза Паркс е типичен пример в това отношение. Паркс на 36г. боядисва пътната настилка на магистралите в Атланта. Тя е закупила къща през 2006г. за нея и трите си дъщери в предградията на Ривърдейл, но е изостанала с изплащането на ипотечния си кредит в размер на $669 месечно. Собственикът на ипотеката се е съгласил на разсрочено плащане миналия септември, като е наложил $188 допълнителна лихва до юни 2008г.

"Наложи ни се да престанем да ходим на ресторант, както и да пазаруваме в почивните дни", казва Паркс. "Това с пазаруването беше най-трудната част, защото трите ми дъщери обожават да пазаруват. Но аз разговарях с тях и заедно решихме, че ще направим всичко за да запазим нашия дом."

Пред група за взаимопомощ от 15 отчаяни длъжници, Озъл Бруклин, директор на не-правителствена организация обяснява, че ако хората искат банките да намалят лихвените проценти по кредитите и дори да опростят част от дължимата сума, те трябва да имат приоритети при разпределянето на семейния бюджет. "Основният ви приоритет ще бъде вашата ипотека, след това храната, след това сметките за електричество, газ и вода и накрая евентуално една кола само ако ви се налага да пътувате за работа. Всички други разходи трябва да се ограничат, защото вашият кредитор няма да е склонен да опрости част от дълга ви ако разбере, че имате средства за луксозни вещи."

"При нас идват хора, закъсали с ипотеките си и при все че имат годишен доход от едва $50,000, карат чисто нов Cadillac Escalade – спортна кола струваща $55,000", казва Марк Шейфърт, кредитен консултант от Кливлънд.
"Със задълбочаване на кризата на пазара за недвижими имоти, все повече американци ще бъдат принудени да спестяват, за да не бъдат изхвърлени от домовете си. Това ще намали потребителския оборот, което е лош знак за икономиката", каза Петер Морици, професор по икономика от университета в Мериленд. "Сега сме в рецесия, която ни беше подарена от банките на Wall Street."

"Една от основните причини за кризата на пазара за недвижима собственост е, че клиентите можеха да получат къща с минимална или нулева начална вноска. Очевидно, тези дни вече са в историята. Това което наблюдаваме все по-често са хора с прилични доходи, които не са спестили никакви пари и сега трябва да събират за депозит за жилище", казва Ван Джонсън, президент на асоциацията на посредниците на недвижими имоти в Джорджия. "Когато тези хора пестят парите си, от това страдат ресторантите и търговските центрове и икономиката се свива."

"За четвъртото тримесечие на 2007г., ипотечните дългове на американците се равняват на 140% от техния нетен доход, при което те са принудени да харчат 14,3% от този доход, за да погасяват ипотеките си," казва Росенберг от Merrill Lynch.

"С две думи, американците са принудени да отделят повече средства за погасяване на своите дългове, отколкото за храна", казва Росенберг. "Тази тенденция не засяга само изхвърлените от домовете си длъжници, тя засяга всички нас." Според Росенберг американците наистина ще започнат да пестят повече, което ще намали растежа на потреблението за години напред. "Трудно е да се прецени, кога ще стигнем дъното. Това е непозната територия за нас."

За Тереза Паркс от Атланта дните на безразборното пазаруване са приключили. "Когато закрепя плащанията по ипотеката, ще спестявам всяко пени за бъдещето на дъщерите си", казва тя.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини