От х:

Днес в x:

Баба Зула пеят за свободата на турската жена

"Ислямът порицава жените, които поддържат извънбрачни сексуални контакти, а ние смятаме, че те трябва да могат да избират кого да обичат".

Това стана ясно на уъркшопа, в който популярните музиканти от бенда "Баба Зула" разясниха какво ги вдъхновява и как създават чувствената кулминация от ритми и звуци.

Оркестърът стана особено известен след филма "Музиката на Инстанбул" на режисьора Фатих Акин, който тази година се представя на София Филм Фест с филма "На прага на рая".

"Глобализацията означава еднообразие и пренебрегване на етническата култура", заяви Мурат Ертел, който свири на саз - инструмент, влезнал в турския фолклор най-малко преди 10 века.

"Музиката не може да бъде поставена в калъп - едно парче да трае 3-4 минути и задължително да има красива вокалистка", каза Ертел.

Колегата му Левент Акман показа, че работи със записи на различни инструменти като дървени лъжици и турски звънци, а третият член на групата - Кошар Камзи, сподели, че свири на тарамбука, откакто се помни.

"За нашето шоу много важен е танцът", каза продуцентът и музикален директор на групата Мехмет Атес. Това доказа и Жанет, която демонстрира пред участниците в уъркшопа нежността и фриволността на ориенталските танци.

За уникалността на спектаклите допринася и Серен, която рисува върху тъчскрийн, докато колегите й свирят и танцуват. "Баба Зула" са майстори на партитата на живо, които траят с часове.

Техните пърформанси в Европа приличат на мистични риутали, които предлагат на публиката възбуждаща аудио-визуална наслада.

Музикалният стил, който е запазена марка на "Баба Зула", се определя като ориенталски "dub". Прочутите турски музиканти ще закрият 12-ия София Филм Фест, след което ще имат и парти във "Военния клуб".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини