От х:

Днес в x:

В Европейския парламент ще бъде излъчен филмът за Могилино.

В Европейския парламент ще бъде излъчен филмът на Би Би Си за дома за деца с увреждания в Могилино.

Инициативата за прожекцията е на ирландската евродепутатка Кати Синод и няма да бъде отменена въпреки усилията за това на българските представители в Европарламента. Те организираха подписка, с която се искаше отмяна на организираната прожекция.

Преди дни социалният министър Емилия Масларова заяви в Брюксел, че политизирането на проблема с дома не е справедливо и обяви, че няма да присъства на днешната прожекция.
"Не считам, че един филм трябва да бъде повод да се демонизира една държава и работата на институциите в една държава, категорично", коментира Масларова.

Ирландската евродепутатка Кати Синод обясни в интервю за БНР, че целта й не е да критикува България, а да привлече вниманието на колегите си от всички страни върху необходимостта от промяна във финансирането на грижите за деца с увреждания.

Според нея истинският проблем в редица страни от Евросъюза е, че тези деца се отглеждат в институции.

По същото време, по което в Европарламента ще се обсъжда тази тема, там предстои да бъде отбелязан и вчерашният национален празник на България. Кулминацията на програмата ще са изпълненията на Валя Балканска.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини