От х:

Днес в x:

Дисквалификация и на БГ Евровизия 2008

Един от най-интересните изпълнители в българския полуфинал за "Евровизия" - Стоян Роянов-Я-я, е дисквалифициран.

Оказа се, че той е изпълнявал песента си "Сомберо" в предаването "Полет над нощта" по БНТ (bnt.bg) на 1 юни 2007 г. Буди недоумение фактът, че именно националната телевизия, която е организатор на конкурса, допуска подобна грешка.

По регламент състезаващите се песени не трябва да са комерсиално разпространявани и публично изпълнявани преди октомври месец на предходната година.

Аз съм артист и е нормално да пропусна, че "Сомберо" вече съм го изпълнявал

защото за мен е важна публиката, емоцията и шоуто, което правя, а не точно кое парче пея, обясни Я-я.

Възможно е да съм пял песента, станало е, защото работя върху албума си от доста време. Това е продукт, който отдавна чака да бъде издаден и аз непрекъснато мисля за това, и навсякъде се опитвам да го представям и популяризирам."

Самият изпълнител минал през няколко продуцента, които имали желание, но не успели да реализират проекта му. Единствено от "Жокер медиа" (jokermedia.net) застанали зад него и го подкрепили.

Видеоклип на "Сомберо" от скоро се върти в ефира, а след няколко месеца ще излезе и първия му самостоятелен албум с 15 парчета.

"С продуцентите ми дълго се колебахме между "Сомберо" и "М.А.Т.С." - кое да бъде пилотно от албума, но в крайна сметка се спряхме на второто, за да мога да се явя със "Сомберо" на "Евровизия", добави Стоян.

Той смята, че това е една от песните, които характеризират стила му - съчетание от етно, хип хоп, малко джаз и пеперудите, които хвърчат в главата му...

Я-я има няколко дуета - "Пияни" с Ъпсурт, "Катастрофа" с Кали и "Думи" с Мария Илиева. Последният няколко седмици беше в челните места на родните музикални класации и беше излъчен по MTV.

Факс от БНТ, поднесен в интересен стил, дообяснява причините за първата дисквалификация:

"Поради доказано публично изпълнение преди 1 октомври 2007 г.", в противоречие с "регламента на конкурса за песен на "Евровизия", утвърден от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)" и за това, че "при подаване на документите за участие в българската песен на "Евровизия" участникът е подписал декларация, че песента му не е била изпълнявана публично и не е разпространявана комерсиално преди 1.10.2007 г."

Пак според регламента на "Евровизия" мястото на дисквалифицираната песен се заема от следващата позиция. Това е "Tired Soul" на Владо и Светльо.

Устатият победител в Музикалната академия "Ку-ку бенд" участва в полуфинала с три песни, но 15-членното жури отряза и трите му опита - едно солопарче по негова музика "Pandemonium", и още два дуета - с колегата му от "Файв старс" Владо - "Tired soul", и с Магдалена Джанаварова - "Lonely world" (второто също по музика на Светльо).

Дискваллификациите в българския конкурс за "Евровизия" и скандалите около тях започнаха още с първата щафета - през 2005 г.

Тогава столичен вестник гръмна с новината, че песента в изпълнение на Слави Трифонов и Софи Маринова не отговаря на регламента, защото е включена в албум, излязъл с гриф на Министерството на културата от септември 2004 г.

Въпреки, че от културното ведомство опровергаха информацията

нещата не спряха до тук

Парчето на Слави и Софи беше елиминирано, тъй като изпълнителите му отказаха да го представят на живо на българския финал.

Вместо тяхната песен, по искане на Трифонов, в зала 1 на НДК прозвуча химнът на България. След това Слави Трифонов обяви: "Победителите в този конкурс ще бъдат едни мои приятели - група "Каффе". До вчера, само за около три седмици, те имаха само около 3000 гласа, а днес - от 12,00 часа на обяд са стигнали над 60 000 гласа.

Това е купен вот, това е купена победа и това не е честно за нито един от участниците в конкурса, заяви той. Това не е честно и за България, защото песента няма да представя България, а парите на един човек."

Последва мощна медийта кампания, която "откри", че песента на "Каффе" е копирана от чужд хит, а "Господари на ефира" намериха прилика дори между "Лорейн" и "Единствени".

Въпреки всичко "Каффе" се появи на сцената на "Евровизия", но отпадна още на полуфинала в Киев.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини