От х:

Днес в x:

Предлагат епохата, в която живеем, да се нарича антропоцен

Хората толкова много са променили живота на Земята, че учени от Университета в Лестър и от Лондонското геологично дружество предлагат името на геологичната епоха, в която живеем, да се промени от холоцен на антропоцен, съобщи в. "Дейли телеграф".

Названието антропоцен е измислено от холандския химик и носител на Нобелова награда от 1995 г. Пол Крутцен през 2002 г. Той смята, че влиянието от увеличаването на населението на планетата и развитието на икономиката върху околната среда е толкова голямо, сякаш Земята навлиза в нова геологична ера. Предложението на британските експерти за формална смяна на името на геологичната ера е публикувано за обсъждане в сп. Geological Society of America Today.

Решението трябва да бъде взето от Международната комисия по стратиграфия, натоварена с наименоването на геологичните епохи. Тя е най-голямата научна организация в рамките на Международния съюз за геологически науки.

Авторите на статията заявяват, че господството на хората е довело до такава физическа промяна на земното кълбо, че има все по-малки основания пред- и слединдустриалните периоди в историята на Земята да се обединяват в една и съща епоха.

Учените идентифицират четири главни явления, които сочат различие спрямо миналото: трансформация на моделите на утаяване на пластовете и ерозията в целия свят; големи промени във въглеродния цикъл и глобалната температура; значителни промени в растенията и животните по света; подкиселяване на океаните (заради натрупването на замърсяване от изкопаеми горива в атмосферата).

Те добавят, че има достатъчно доказателства за значима в стратиграфско отношение промяна, за да се приеме названието антропоцен като нова геологична епоха. Засега то е ярка, макар все още неформална, метафора за глобална промяна на околната среда.

Учените апелират към Международната комисия по стратиграфия след международно обсъждане да утвърди формално името на новата геологична епоха. Холоцен се нарича междуледниковият период, през който живеем в момента.

Той е започнал 9600 години преди Христа. "Холоцен" е гръцка дума за "напълно съвременен" период. Човешката цивилизация попада изцяло в този период. Самият холоцен е част от периодите неоцен и кватернер. Възможно е да възникнат спорове дали названието антропоцен трябва да включва целия период, смятан досега за холоцен, или да се отнася само за периода, датиращ от началото на индустриалната революция. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини