От х:

Днес в x:

Как да удължим живота на батерията на лаптопа

Едно от основните предимства на мобилните компютри, освен че са компактни, е възможността да бъдат използвани при липса на електрически контакт наблизо. В общия случай обаче батериите осигуряват 2-3 часа автономна работа. Но това време може да бъде и много по-малко, ако батериите не се експлоатират правилно.


В допълнение, продължителността на живота им също зависи от начина на употреба.
Спазвайки известни правила, потребителите на лаптопи могат да извлекат максимума от своите батерии. Най-общо, трябва да се избягват екстремни температури – студените батерии не доставят достатъчно зяряд, а топлите се разреждат много бързо. Друго основно правило е винаги, когато е възможно, да се използва захранването от електрическата мрежа. Но трябва да се има предвид, че продължителното бездействие на батериите също е вредно за здравето им.


По-малък – по-икономичен
Когато избирате лаптоп, ако автономната работа е основно съображение, тогава се насочете към възможно най-компактните и тънки модели, вместо към заместителите на настолния РС. По-малкият дисплей консумира по-малко енергия. Твърдият диск, който работи на 4200 оборота в минута (rpm), също е по-икономичен от такъв на 5400. Сега започват да навлизат флаш базираните драйвове, които, от гледна точка на икономията на енергия, са отлично решение.


Управлявайте консумацията
Лаптопите предлагат богати възможности за регулиране на консумацията на енергия. Всеки, който е загрижен за изразходването на батериите, ще се възползва от тях. Една от най-полезните опции е привеждането на лаптопа в спящо състояние след определен период на неактивност. Обикновено първо се задава изключване на дисплея, а след известно време – и на твърдия диск.


Регулирането на осветяването на дисплея също ще спести значително енергия. Яркостта може да се намали до приемливо ниво, или пък да бъде съобразена с условията на осветяване на работната среда.
Всеки потребител може да следи нивото на изразходване на батерията, като кликне на иконката в десния край на системния трей, разположен най-долу на десктопа.



Дръжте батериите заредени
Винаги, когато имате достъп до електрическата мрежа, зареждайте напълно батериите. Това е особено важно преди пътуване, в случай, че не знаете дали на мястото, където отивате, ще имате на разположение електрически контакт.
Както и при мобилните телефони, първоначалното обслужване на батерията е много важно за нейната по-нататъшна добра работа. Когато отворите за първи път вашия нов лаптоп, оставете батерията да се разреди напълно и след това я заредете отново. Направете същото "упражнение" още един път и със сигурност ще имате "по-лоялна" батерия.


Още мощност с допълнителни батерии
Някои лаптопи са способни да работят с два комплекта батерии. Други пък поддържат батерии с висок капацитет. Налична е и опция за външни батерии. Която и да е от тези възможности би била от полза на мобилните потребители за удължаване на времето за автономна работа.


Поддържайте чистотата
Добре е батериите и техните съединения да се поддържат винаги чисти от различни наслоявания. Почиствайте регулярно контактните повърхности на батериите, като за целта може да се използва стандартна клечка за уши, напоена с изопропил алкохол.


Разтоварете лаптопа
Ако искате да съхраните заряда на батерията възможно за по-дълго време, не оставяйте активни програми и устройства, които не използвате – например PC карти и WiFi връзки. Имайте предвид също, че гледането на филми и игрите "изяждат" много бързо заряда на батерията.
Източник: big.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини