От х:

Днес в x:

Хлапе създаде първия троянец за iPhone

11-годишно дете успя да създаде първата програма-троянски кон за епълското устройство iPhone, съобщи Macworld, като се позовава на информация от компанията за сигурност F-Secure.
Троянецът се маскира като обновление на пакета от помощни програми Erica, който е необходим за ъпдейт на фърмуера на iPhone до версия 1.1.3. При инсталиране, троянецът въвежда командния ред "shoes.". При опит да бъде отстранен, зловредният код изтрива множество файлове, вкл. и помощните програми Erica.


На риск са били изложени тези потребители на iPhone, които са разрешили инсталиране в смартфона на приложения от т.нар. "трети страни". Зловредното обновление се разпространява под имено "113 prep".
Момчето, автор на троянеца, е имало много добри познания по езика XML. Сайтът, от който се е разпространявала троянската програма, вече е изключен от интернет.
Следващия път обаче, вместо хлапето, от уязвимостта в сигурността на iPhone може да се възползва някой, който има по-големи познания и преследва злонамерени цели, предупреждават от F-Secure.
Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини