От х:

Днес в x:

Приемът на студенти

Да се учиш безплатно в университет е възможно вече в не повече от 10 европейски страни. В останалите таксите са най-често около и под 200 евро, но в Англия и Северна Ирландия понякога трябва да се платят до 4300 евро за влизане във висше учебно заведение.

От началото на учебната 2007 година няколко германски провинции въведоха за първи път университетски такси, които могат да достигнат до 500 евро на тримесечие.

В резултат на това

студентите все по-често избягват платените факултети

и се насочват към тези в Бремен, Берлин или Бранденбург.

Северен Рейн Вестфалия е една от провинциите, които въведоха такси и затова Кристиан Май, който живее в Бон, е решил, че избере друг университетски град, за да учи аудиовизуална техника.

"В Бон в Северен Рейн Вестфалия вече има такси и те възлизат на 500 евро. Аз се издържам с различна работа, но забелязвам, че не мога да се съсредоточавам достатъчно върху ученето.

Не искам, когато вляза в университета да имам същите проблеми и да си губя времето с различни работни места, за да си плащам прословутите такси. Затова и реших да се махна от Бон.", разказва Кристиан.

Повечето бъдещи студенти като Кристиан се насочват към университетите, където все още няма такси, като например в Берлин.

В сравнение с 2003 г. броят на студентите в берлинските университети се е увеличил с над 12%, което прави 23 хил. души повече.

Въвеждането на такси има за цел да подобри качеството на университетското образование в Германия, а и трябва да се има предвид, че един студент струва годишно 9 хил. евро.

В Унгария висшето образование

ще стане платено от началото на учебната 2008/2009 г.

През есента на миналата година унгарските студенти се мобилизираха и по улиците на Будапеща излязоха 4000 души, за да протестират, но в крайна сметка приеха да преговарят с правителството.

Преразглеждането на принципа за безплатно обучение в държавните университети представлява истинска революция.

Министър-председателят Ференц Дюрчани е роден в бедно семейство и именно благодарение на безплатните университети той е успял да направи политическа кариера, защо да се отказва тази възможност на следващото поколение, заявяват противниците на университетските такси.

Сумата, която ще трябва да плащат желаещите висше образование от септември 2008 е между 400 и 600 евро. Отличните студенти ще имат намаление и е твърдо вероятно въобще да не плащат исканата такса.

През пролетта се очаква да се проведе референдум по инициатива на дясната опозиция. Един от въпросите е: "Искате ли университетските такси да бъдат премахнати". По принцип обаче резултатите от референдумите не са задължаващи.

С последните промени в закона за висшето образование правителството у нас

увеличи квотите за прием на студенти в държавните университети,

но увеличи и двойно семестриалните такси.

По данни на бизнеса отпреди година се оказа, че единствената страна в Европа, в която студентите намаляват, е България.

Все още има спор между бизнеса и университетите относно качеството на образованието и квалификацията на кадрите, но проблемът с количеството студенти на първо време е решен.

По предложение на министъра на образованието тази година университетите приемаха толкова студенти, колкото поискат. Преди това правителството умишлено задържаше приема на по-ниски квоти.

За държавните университети важеше и оценката на Агенцията за акредитация като ограничител на приема.

Сега всички имат еднакво право - независимо от качеството, което предлагат, да запълват капацитета си.

Някои го постигнаха с увеличаване на броя на класиранията, приемайки дори с тройки, други обявиха прием по документи за някои специалности, трети въведоха т.нар. дарителски такси.

Чрез тях студентът може да не е класиран, но вече изкарал изпитите, има право да се запише в университета, ако плати известна сума. В повечето случаи тя е над две хиляди лева.

Масово приемът се извършва на основата на конкурсни изпити, за полагането на които се заплаща такса. Таксите в различните вузове варират от 10 до 50 лв.

Прилагането на тестове от тази година в един от най-големите университети - УНСС, свали напрежението сред кандидат-студентите и увеличи наплива от желаещи да учат там.

По примера на водещи университети УНСС предлага и справочник с тестовете с посочена литература.

Тази година най-жестока се оказа конкуренцията за

новооткритата специалност медицина в СУ

Там за едно място се състезаваха 37 човека.

Правото на увеличен достъп до университета доведе и до ниски резултати - прием само с тройки в непопулярни за момента специалности като руска филология.

На практика повече от половината завършили средното си образование в момента са студенти. Общият брой за местата за студенти за настоящата учебна година беше 52 013, а броят на абитуриентите бе 79 200.

За сравнение общият брой на българските студенти в чужбина според Българската стопанска камара е над 50 хил.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини