От х:

Днес в x:

Няколко месеца и няколко ареста по-късно: какво се случ(ва)и в ДАИ

Почти два месеца след акцията в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) въпросите са много, отговорите много по-малко, а чувството за дежа вю - натрапчиво. През годините неведнъж прокуратурата образува разследвания срещу служители в агенцията, най-често след сигнали за корупция и други нередности в институцията. Това бива последвано от смяна на хора на ръководни постове, които идват с обещания да се справят с корупцията в агенцията. И после нещата се повтарят. И така до 30 март, когато задържани бяха нови 18 души.

Какво се случи с последната акция в ДАИ?

На 30 март при акция на ГДБОП и ДАНС в София беше арестуван директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов, заедно с още 17 души. По-късно прокуратурата повдигна обвинения на деветима от тях. За сумата на намерените в тях пари се изписаха различни числа и прокуратурата посочи на няколко пъти различни стойности. Банкноти и копюри бяха открити в домовете на участниците в обявената за престъпна група, както и у техни роднини.

В хода на разследването прокуратурата твърди, че са установени няколко корупционни схеми, които служителите на агенцията са използвали. Една от тях е месечен абонамент от фирми, осъществяващи превоз, т.нар. "такса спокойствие". Това е било гаранцията, че автомобилите на фирмата няма да бъдат спирани за проверки. Друга схема: манипулация на шофьорските изпити, даване на определени суми за назначаване на "подходящи" служители. Пари са давани и на ръка от шофьори по време на рутинни проверки. Най-скъпата услуга е била предоставяне на разрешение за превозване на опасни товари - 3 хил. лв.

Колко души в крайна сметка останаха в ареста?

Петима - Цветелин Цветанов - бивш директор на агенцията,Венцислав Генов - началник на отдел в Габрово и Тихомир Вълчев, бивш служител. Емил Иванов, началник на областния отдел в Плевен, и Пламен Ангелов, друг бивш служител на изпълнителната агенция бяха освободени от ареста на втора инстанция. Спрямо Цветелина Дойчинова и Иван Иванов първоинстанционният съд определи "домашен арест", Иванов не обжалва мярката си, а за Дойчинова втората инстанция потвърди вече наложената й мярка за неотклонение. Соня Христова - началник отдел в агенцията и Цецка Димитрова - собственик на автошкола във Видин бяха освободени под гаранция от 5 хил. лв.

При прочитане на съдебното определение на втора инстанция се разбра, че Соня Христова вече е само в качеството си на свидетел по делото. След заседанието прокурорът отказа да отговори на въпрос на "Дневник" дали обвинението спрямо нея е свалено.

Досега колко пъти е имало акции?

Бившата ДАИ не влиза за първи път в полезрението на прокуратурата и разследващите. През годините е имало редица акции по сигнали за корупция и други нередности в институцията. Част от тях хронологично са:

2013 година
След акция на ДАНС през лятото на 2013 г. задържани бяха тогавашният изпълнителен директор Валентин Божковзаедно с 11 други служители. На шестима от тях бяхаповдигнати обвинения.

2014 година

2014 след акция във Велико Търново е арестуван шефът на областния отдел Петър Петров, заедно с трима негови подчинени. Петров - домашен арест. По-късно иръководството на ДАИ Плевен.
28 май - задържан служител на ДАИ Пазарджик, ощетил държавата с 100 хил.лв.

2015 година

През юни 2015 петима служители на "Автомобилна администрация" бяха уволнени заради разкрита схема за изкарване на изпитите за шофьорска книжка.

Какъв е бил резултатът от тях?

"Дневник" няколко пъти изпраща въпроси до прокуратурата във връзка с хода на разследването срещу бившия изпълнителен директор на агенцията - Валентин Божков. От прокуратурата не отговориха на тях и препоръчаха въпросите да се зададат по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

След отговор по ЗДОИ , стана известно, че разследването срещу Божков продължава да тече, на което основание прокуратурата отказа да предостави информация за неговия ход или резултат. От отговора се разбира, че за периода от 2011 година досега в градска прокуратура е получен един сигнал от служител на агенцията за нередности в институцията, три сигнала от граждани. По подадения сигнал от служител е образувано досъдебно производство, а два от сигналите на граждани са изпратени по компетентност на Районна прокуратура, а третият на прокуратурата в Пловдив.

Как реагира транспортният министър Ивайло Московски?

След поредната акция в ДАИ Ивайло Московски обяви, че е шокиран от разкритията и че агенцията трябва да се преструктурира. По думите му, в министерството регулярно се получават данни за корупционни практики и почти всички контролни органи незабавно ги проверяват. Московски беше разпитан, но избегна журналистически въпроси.

Той беше привикан и в ресорната парламентарна комисия. "Сам не мога да се справя с този проблем и съм готов да си нося отговорността за това или да бъда сменен, заради това, че не мога да се справя с корупцията в този контролен орган", заяви министърът след изслушването.

Той посочи още, че заплатите в агенцията са много ниски, а по преценка на министерството корупционният натиск към нея е огромен. "Заплатите на инспекторите са по 480 лв. и когато на ден минават десетки и стотици камиони през тях, е много лесно да се изкушат".

След акцията, от ДСБ поискаха оставката на Московски. Лидерът на партията Радан Кънев пък заяви, че на практика в ДАИ са съществували две корупционни схеми - контролирана от ГЕРБ и от ДПС. По-късно той представи пред разследващите данни за конкретни случаи за корупционни схеми в бившата ДАИ, които бил разбрал при срещи с избиратели в страната.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов припомни, че още при назначаването на Цветелин Цветанов през януари 2015 г. от националното сдружение на превозвачите са казали, че той е най-неподходящ. През декември шефът на ДАИ в София е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Какво се е случило с него - не е ясно.

Какъв всъщност е проблемът в ДАИ?

Според настоящи и бивши служители на автомобилна администрация, с които "Дневник" разговаря, проблемът идва от начина на назначения на хора на ръководни позиции. Те осигуряват комфорта и възможността схемите са събиране на нерегламентирани пари да работят. Бивш служител получил обаждане по телефона с предложението да бъде възстановен на работа срещу 15 хиляди. Било му е обяснено, че те отиват в подкрепа на централата на ГЕРБ.

"Подходящите" се използват за попълване на партийната каса. При всяка смяна на управлението в страната се сменя и ръководството в агенцията. Дори в рамките на мандата на една партия се случва да се сменят директорите в автомобилната администрация. "Винаги "гръмват" корупционни схеми и уж да ги пресекат слагат по-корумпирани хора на ръководни позиции", коментира бившият служител.

Друга зависимост, която разказаха пред "Дневник" бивши служители е, че когато се смени директор на областен отдел това автоматично води до смяна на други няколко служители в отдела. Това е абсолютно нелогично, обясняват те, тъй като всеки служител преминава първоначално обучение, след това се извършват и периодични обучения, дава му се парола за достъп и всеки нов служител тепърва трябва да бъде "вкарван" в начина на работа и дейността на агенцията. 

Какво всъщност прави ДАИ?

Към момента агенцията се състои от 27 регионални структури.

Основните задачи на агенцията са свързани с осъществяване на контрол и регулация на общественият превоз на пътници и товари - това включа автобуси, тирове и други. Не и частни автомобили, които се контролират от КАТ. Автомобилна администрация издава лиценз за обществен превоз на пътници и товари, както и удостоверение за всяко използвано от превозвача превозно средство. Служителите на агенцията контролират случайните автобусни превози като имат право да: спират за проверка МПС, извършващи обществен превоз на пътници и товари и превоз на пътници и товари за собствена сметка, да изискват от водачите и превозвачите за проверка всички документи, които са свързани с превоза, а при необходимост да ги задържат.

Бившата ДАИ следи и автомобилните превози на опасни товари - осъществява контрол по спазване на правилата за извършване превоз на опасни товари, както и контрол на устройствата за ограничаване на скоростта. Освен това проверяват за техническата изправност на превозните средства. Агенцията одобрява превозните средства. Издава разрешения за извършване на периодични технически прегледи на МПС и води регистър на лицата, които я извършват.

От агенцията зависи и придобиването на правоспособност за управление на МПС, повишаване квалификацията на водачите, психологическия им подбор. Автомобилна администрация издава удостоверения за регистрация на хората, които провеждат шофьорски курсове. Освен това провежда изпити за шофьорска книжка, издава удостоверения за водач на такси, свидетелство за водач на пътно превозно средство, което превозва опасни товари. И др. дейности определени с национални или европейски нормативни документи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини