От х:

Днес в x:

България е заплашена от бесен популизъм, обяви Радан Кънев

Проблемът на България сега е популизмът. Ако дясното управление се провали, а то върви към това, ще дойде бесен популизъм - може би националистки, може би антиевропейски, което особено ме плаши. Това коментира в ефира на БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той посочи, че партията му преди шест месеца предупредила за тази опасност, но въпреки това днес не се "тупа в гърдите", а предлага решение за излизане от политическата криза, в която се намира страната.

Според него е безсмислено да се размахва "плашилото на Нинова", при положение че реалната заплаха е от популизъм.

"Ще заменим патриотите с "Атака" и с други, а тези филми са гледани", коментира той, прогнозирайки следващите ходове на ГЕРБ в търсене на политическа подкрепа в парламента.

Ние сочим изхода от кризата, а той (премиерът - бел. ред.) продължава да ни клевети, обяви Кънев. Думите му са по повод разменените реплики през медиите, след като ДСБ излезе в петък с предложение прозападно обединение от партии да подкрепи кандидатурата на президента Росен Плевнелиев за втори мандат.

Кънев обяви, че "млъква" по темата, след като се появиха коментари, че предложението на ДСБ ще навреди на президента. Уточни, че става дума за обръщение към партии, а не към президента.

"Съвсем отделен въпрос е дали той желае да участва. Ако не усещаш подкрепа отникъде, естествено, че ще се откажеш. И искахме да му покажем, че има подкрепа. Много пъти не съм одобрявал негови ходове, но няма съмнение, че има желание да се види тази политика продължена. Смятам, че като успешен президент трябва да получи подкрепата на всички, които споделят неговите възгледи в сферите, в които има правомощия. По отношение на тях той е много силен президент. Нито го номинираме, нито го каним", обясни Кънев.

Реакциите на предложението той анализира като огромно недоверие и мнителност, които бушуват в главите на българските политици и "как тези провинциални страхове се отразяват на политически решения".

Параноичното поведение прави невъзможно сплотяването в общи каузи и задълбочава кризата, която е в основата на нашата декларация, в която президентът беше една от пет точки, коментира още лидерът на ДСБ.

"България от избори на избори се разделя все по-дълбоко, изборите са все повече преди всичко за партиите, а след това за кандидатите и избирателите. При нас дори имаше недостойно състезание за доказване в Реформаторския блок", анализира ситуацията Кънев.

Според него следващият президент на България трябва да остане гарант на ясната проевропейска, пронатовска политика и да не допусне България да потъне в спиралата на политическата криза, която днес е тръгнала и която подобно на ситуацията в цяла Южна Европа може да осигури победа на антиевропейски партии и националисти.

Оценката на Кънев е, че в момента не трябва да има предсрочни избори, а да се свърши работа по реформите и след това партньорите в управлението да обсъдят дата за това.

Кънев обяви, че партията му ще внесе в парламента предложенията за съдебна реформа по модела на Румъния "за тотално преобразуване на тази съветска прокуратура". То обясни, че с това се търси начин да се извади България от дълбоката политическа криза.

През декември нееднократно посочих, че провалянето на съдебната реформа ще ни вкара в дълбока криза, което се случва днес, че АБВ, че Цацаров не може да бъдат верни партньори, че се отваря врата към съветско влияние, която много трудно ще бъде затворена, защото България не е толкова силна държава, не може да си позволи игрички, обяви Кънев.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини