От х:

Днес в x:

Гергьовден ще бъде отбелязан с най-мащабния военен парад от години

    С най-мащабния военен парад от години днес в София ще бъде отбелязан Денят на Храбростта и празник на Българската армия 6 май. Официалната церемония започва в 9 часа с водосветът на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

    В десет часа е началото на военният парад на площад "Княз Александър I" в София, в който ще участват 1320 военнослужещи, 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба "Военна полиция", както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили. "Парадът ще е едно представяне на армията пред обществото. Стремежът ни е бил да има разнообразие, затова Сухопътни войски се представят с 18 типа техника, а военновъздушните сили с 10", коментира вчера пред БНТ началникът на отбраната генерал Константин Попов.

    Командващ парада е командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър на площад "Княз Александър I" ще преминат Знаменен взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военна академия "Г. С. Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", Сухопътните войски, Военновъздушните сили , Военноморските сили, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

    35 единици бойна техника от сухопътни войски и 12 от ВВС
    На жълтите павета ще могат да се видят танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "2С-1"- "Гвоздика", бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, зенитно-ракетни комплекса "ОСА" АК, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300 и С-125. и др. За първи път пред широката публика ще бъде показан бронираните колесни машини "Commando select".

    Над площада, в различни формации, ще преминат вертолети Ми-17, "Кугар", "Бел-206", военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебните самолети "Пилатус" и L-39ZА, както и бойните самолети МиГ-29 и СУ-25. За първи път над София ще прелети и вертолет "Пантер" от Военноморските сили.

    При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

    Парадът ще бъде излъчен директно от БНТ. Предпочелите да проследят шествието дистанционно ще имат и възможността да го видят от гледната точка на пилотите на вертолетите, участващи в него. Това става възможно благодарение на реализирания за първи път в България стрийминг в реално време от въздуха. Излъчването е планирано да започне точно в 10.00 часа днес на създаден за целта сайт.

    Два МиГ-29 ще поздравят Пловдив
    Освен в София Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен , Ямбол. По повод 6 май в интервала между 11.00 и 11.20 ч. над центъра на Пловдив, на височина около 300 метра ще преминат два самолета МиГ-29, участвали в парада в София.
     

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини