От х:

Днес в x:

Панамагейт ще осветли приватизацията и прехода у нас

Документите, излизащи като част от финансовото разследване "Панамагейт", ще осветлят приватизацията по време на прехода. Това прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков.

Коментарът му е провокиран от хилядите информационни файлове на панамската правна фирма "Мосак Фонсека", съдържащи данни за офшорни сметки на хора от цял свят. Освен световни лидери, в "Досиетата Панама" се появиха и имена на познати българи. 

"Като икономист тази част ми е най-интересна от "Панамагейт" – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията, и смятам, че това ще излезе във файловете", обяви пред БНР Дянков. 

Според бившия финансит №1 документите от "Панамагейт" могат да ни покажат историята не само на България, но и на другите страни на прехода. 

"Да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тези цени са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите пари..", обясни Дянков. И уточни: "А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси".

По думите на бившия министър от първия кабинет на Бойко Борисов  "задграничните дружства" от преди прехода и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната. Финансистът не пропусна да разясни виждането си:

"Първо, защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България".

Според Дянков хората, които са знаели за съществуването им, са били доста малко и само те са имали достъп до парите. "Просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга", сподели финансистът. 

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини