От х:

Днес в x:

Щом се бламира закона за МВР не очаквайте нищо ново

„Това, което сме предложили, има съвсем ясна оценка на ефекта, който искаме да постигнем. Основната цел е да преструктурираме министерството по начин, по който то да започне да функционира по-добре и да доведe до по-ефективно управление и използване на средствата“. Това коментира пред журналисти в Русе министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди срещата с румънския си колега. Повод са предложенията за промени в Закона за МВР, които бяха подложени на обсъждане в сряда в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание.

Отхвърлянето на промените в Закона за МВР от парламентарната вътрешна комисия е бламиране на реформата, допълни Бъчварова. "Но това е само една комисия. Надявам се в другите комисии, в които компетентността е с друг профил, да има друго разбиране, защото очевидно не е лесно да разбереш идеята за една реформа".

Бъчварова беше категорична, че нейният екип стои твърдо зад предложените промени. Според нея, реформата в структурите на МВР е необходима, защото в настоящия вариант всички са недоволни от работата на системата. "Има особена чувствителност към промените в МВР на хора, които са били в МВР. Аз не мисля, че това е правилният подход, ако искаме да вървим напред и мисля, че всяко едно ръководство има право да направи така, че по-добре да може да си изпълни задълженията и функциите за управление"..

 „В структурата на МВР искаме да създадем център за услуги на гражданите, който ще бъде изцяло в техен интерес, да разделим общата и специализираната администрация, изредили сме и поредица от други предложения“, посочи вътрешният министър и допълни: На практика това, което предлагаме по отношение на служителите на МВР, е предложение, прието през месец февруари т.г. от всички депутати - разделянето на служителите на първа и трета категория по начин най-добър за самите служители, които са обект на тази промяна.

„Не разбирам следването на закона като допускане на изключения. В момента всички функции на управление са съсредоточени при министъра, което не смятам, че е добра практика. Министърът има право да превъзлага някои от функциите по своя преценка. И става въпрос за някои от съвсем техническите правомощия - за комисии, имоти, жилища, както и възможността главният секретар на МВР да назначава нивата на служителите под висша длъжност – директори, заместник-директори“, каза още вицепремиерът Бъчварова.

Министърът на вътрешните работи изрази категорична позиция: Аз и екипът на министерството стоим зад тази реформа. Смятаме, че тя е абсолютно необходима за системата, ако искаме да я имаме в нов вариант, а не в този, в който всички са недоволни, включително и депутатите. Мисля, че всяко едно ръководство има право да направи така, че по-добре да си изпълни задълженията и функциите за управление. Ако продължим да работим по стария начин, не трябва нито служителите, нито гражданите да очакват нещо ново от МВР. За мен са важни принципите, какво правим, накъде вървим, кое е това по-добро, което можем да направим, така че системата да работи по-качествено и в името на обществото.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини