От х:

Днес в x:

"Да за Димитровград": Литературната награда "П.Пенев" е опорочена!

    Съветническата група на "Да за Димитровград" в местния парламент изрази днес своята позиция по повод избора на новия лауреат на националната литературна награда "П.Пенев" Петко Каневски. На пресконференция Стефан Димитров заяви, че комисията, избрала новия носител е променила на своя глава критериите.

    "Наистина авторитетни хора са в журито, но смятат, че е нормално тази награда за поезия да се дава единствено и само на димитровградчани. От тук идва опорочаването на наградата. В годините назад тя е била давана на български писатели, не единствено и само на димитровградските писатели. В един момент се притесних дали човекът, спечелил наградата е трябвало да я получи", коментира ситуацията Димитров.

    Според него, проследявайки мотивите на комисията е станало ясно, че Петко Каневски получава наградата, защото е директор на библиотеката и е бил на ръководна позиция в културата в Община Димитровград. "Ако за това се дава наградата - да, но това не е награда за поезия", категоричен бе Стефан Димитров.

    Той бе на мнение, че не бива да бъдат предрешавани победителите или хората, които са оценявани. Прогнозира, че следващият носител на наградата ще бъде друг димитровградчанин - Атанас Капралов. Намекна, че в определянето на новия носител тази година има нещо нагласено.

    "За съжаление в нашата Община явно се дават награди за това, че работиш в общинска институция. Да, тя е с обществено значение, но е общинска. Не бива тази свята награда да бъде давана само за това, че някой има принос, като е заемал ръководни позиции. Дано следващата награда да бъде наистина за поезия, а не за 1 000 евро", пожела Димитров.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини