От х:

Днес в x:

Граждани могат да пишат до депутати в кампания на "Правосъдие за всеки"

Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" започва кампания "Гражданско известие за правосъдие", съобщиха БНР.

Идеята на кампанията е всеки гражданин да изпрати собствено писмо до избран от него депутат, с което да го помоли да подкрепи предложенията на инициативата за съдебна реформа. От "Правосъдие за всеки" са създали специален сайт, от който изпращането на писмата ще става бързо и лесно. Очакват комуникацията да не е еднопосочна. 

От инициативата настояват депутатите да премахнат методическото ръководство, което главният прокурор упражнява върху работата на редовите прокурори. Това ще доведе до независимост и оперативна самостоятелност в работата на държавното обвинение, смятат от инициативата.

Сред предложенията са още: намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и създаването на нова длъжност - заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим в дейността си от главния прокурор. Инициативата настоява и за редуциране на парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 души и обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

На 2 декември предложенията са внесени в парламента с подкрепата на 5 хил. граждански подписа и вече тече тримесечният срок за разглеждането им в парламентарните комисии. От "Правосъдие за всеки" обаче се опасяват, че предложенията ще се разглеждат само процедурно и формално, а не по същество. Затова започват и кампанията "Гражданско известие за правосъдие".

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини