От х:

Днес в x:

През септември БНБ казва кога ще приемем еврото. Преглед на печата

24 часа

През септември БНБ казва кога ще приемем еврото

БНБ ще предложи пътна карта за присъединяване на България към еврозоната веднага след като завършат оценката на банковите активи и стрес тестовете. Това става ясно от изявление на управителя ѝ Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на търговските банки. Финалът на двете банкови изпитания е август. Така през септември ще стане ясно кога България приема еврото.

„Стандарт”

Такситата в София задържат цените

Свалянето на цените на горивата категорично няма да повлияе на таксиметровите тарифи", съобщава Емил Игнатов, управител на една от големите компании в София - "Радио-СВ такси" пред в. "Стандарт".

Цената на горивото трябва да падне под лев, за да започнем евентуално да мислим за някакви промени в тарифите, казва още Игнатов. На същото мнение били и останалите в бранша.

„Монитор”       

Софиянци хвърлят по 64 000 тона храна в кофата

64 000 тона храна отиват всяка година на боклука в София. Хората, които живеят в центъра на града, изхвърлят най-много картон, а в кварталите „Люлин“ и „Младост“ в кофите за боклук най-често попада пластмасата. Това показва анализ на Столичната община, изготвен заедно с програмата за управление на отпадъците до 2020 година. Ромите изхвърлят най-малко храна - едва 5% от боклука, докато в кварталите с блокове от 6 до 20 етажа тя е три пъти повече. На година в столицата се изхвърлят по 572 000 боклуци, като най-често в кофата се оказват остатъци от храна, а на второ място е хартията с 56 000 тона. Според прогнозите софиянци ще произвеждат все повече боклук.

„Сега”

Държавата е похарчила извънредно 1.2 милиарда лева за европроекти

Извънредните разходи по проектите, реализирани с европари, и приключването на стария програмен период са натоварили дефицита с близо 1.5 млрд. лв. Тези плащания са "изяли" заложените буфери в разходната част на бюджета. За общините приключването на стария програмен период и набъбналите харчове покрай изборите водят до плачевен резултат - рекорден за последните години дефицит по общинските бюджети в размер на 223 млн. лв.

„Дума”

Закриват над 1000 болнични легла в София

Комисията за изготвяне на Национална здравна карта намалява в София 1089 легла за активно лечение.

Най-много се намаляват леглата в ортопедия и травматология - с 213, гастроентерология със 141, хирургия със 152, урология със 112. Намаляват се  значително леглата в болници с III ниво на компетентност.

От областната комисия на София град обаче предвиждали увеличение на леглата за активно лечение с 635 с мотива, че повече от 1/3 от обслужваните пациенти са от провинцията и критерият брой на население не е приложим.

„Капитал дейли”

Банките през 2015 г.: Повече печалба, активи и обезценки

Банките в България отчитат 898.5 млн. лв. печалба за 2015 г., което е с 20% повече от предходната, а активите им растат с 2.8% до над 87.5 млрд. лв. Така в края на подготвителната година за предстоящата проверка на качеството на активите секторът има допълнителна възглавница.

Надзорните данни на БНБ показват и нагледно подготовката за това упражнение - размествания в портфейлите и отписвания променят чувствително динамиката в последното тримесечие на миналата година. Само за декември банките показват първа загуба за годината от 32.6 млн. лв. Тя е предизвикана заради големи обезценки и повече административни разходи, и двете свързани именно с подготовката за стрес тестовете. В това число има и донякъде еднократен ефект по изплащането на 82 млн. лв. сумарни вноски за новия фонд за преструктуриране.

„Новинар”

Въвеждат тикет система в 600 автобуса в София

До пролетта на 2017 година ще бъде въведена електронна тикет система в 600 автобуса в София. Това съобщи за „Новинар” зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. В момента такава система има в метрото, тролеите и трамваите.

От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са внесли за разглеждане и одобрение от градския парламент предложение за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да разработи, достави и внедри единна система за продажба и таксуване на превозни документи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини