От х:

Днес в x:

София се изнася,200 000 автомобила я напускат за Коледа

Над 200 000 автомобила ще напуснат София в сряда следобед и в четвъртък, коментира вчера пред в. "24 часа" началникът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев. Най-натоварено се очаква да бъде по бул. "Цариградско шосе", както и по "Ботевградско шосе". Околовръстното шосе, особено в местата където все още движението се извършва в две ленти, също е невралгична точка. За да облекчат трафика, пътни полицаи ще регулират движението на всички възлови пътища и изходи на столицата.

Сериозни колони ще поемат към Гърция
В страната се очаква най-натоварено да е по магистралите и първокласните пътища. Най-голям трафик ще има към Гърция, предвиждат пътни полицаи. По техни изчисления над 150 000 коли ще се отправят натам.

След пускането на новия участък от магистрала "Струма", големите колони и задръстванията ще се пренесат от входа на Дупница, където бяха около почивните дни през септември, на изхода на Благоевград. Сега аутобанът свършва там, а Кресненското дефиле традиционни от невралгичен участък.


Очакванията са основната част от хората да се насочат към Кулата. В зависимост от крайната точка на пътуването, като алтернатива могат да се ползват ГКПП Илинден - Ексохи (Гоце Делчев - Драма) и ГКПП Златоград - Термес (Златоград - Ксанти). Очаква се и увеличаване на трафика към морето и зимните курорти.

КАТ ще следи за състоянието на колите и скоростта
Заради увеличения трафик ще има засилено присъствие на пътни полицаи по всички основни направления. Наред със следенето за превишение на скоростти, те ще проверяват и доколко са подготвени автомобилите са зимата.

Инспекция ще се прави на състоянието на гумите, светлините и чистачките. Все още зимните обувки не са задължителни за колита, а като се има предвид прогнозата за времете, те и едва ли ще са необходими, освен за пътуващите към високопланинските курорти.


Актуалното изискване към гумите е те да имат дълбочината на грайфера от поне 1.6 мм. При неспазване на това изискване възможната глоба е до 50 лв.

По магистралите няма ремонти, ще се спрат и камионите
Всички магистрали в страната са с пълна пропускливост за празниците, няма затворени пътища, виадуктите на "Тракия" са отворени, увериха вчера от агенция "Пътна инфраструктура".
В сила ще е и традиционната в началото и в края на дългите празници забрана за движението на тежки камиони. Днес тя ще е между 16 и 20 часа. За утре не са предвидени ограничения.

Забраната касае превозните средства с обща маса над 12 тона, но не засяга всички шосета. Валидна е за автомагистралите и пътищата с. Ребърково - Ботевград, етапна връзка на лот 1 на магистрала "Струма" при пътен възел "Дупница Север" - ГКПП "Кулата", Русе - Велико Търново, Пловдив - Харманли, Дуранкулак - Варна - Бургас, Симитли - Гоце Делчев, Пловдив - Смолян, Бургас - Царево и околовръстния път на София.

Не подлежат на спиране обаче моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари, живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Забрана за движението на камиони ще има и на 27 декември между 14 и 20 ч., както и на на 30 декември между 16 и 20 ч. В последния почивен ден след коледно-новогодишните празници (3 януари), когато се най-голям трафик, тировете няма да се движат между 14 и 20 ч.

Алтернативните маршрути
Въпреки, че всички ремонти по магистрала "Тракия" са приключени и няма стеснени участъци, задръствания не са изключени. Като алтернативен маршрут на аутобана може да се ползва подбалканският път София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

Той може да е вариант както за шофьорите, в посока Южна България, така и за тези, които пътуват към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката". Пътуващите към Пазарджик може да ползват път I-8 в отсечката след Ихтиман, уточняват от пътната агенция.

Тапи могат да се образуват и на "Хемус", макар и там вече да няма ремонти. Като алтернативен маршрут за пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин се предлагат пътищата Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и София – "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

Откъде да се информираме за пътната обстановка
Информация за актуалната пътна обстановка може да се намери на интернет страницата на АПИ и денонощно на телефон 0700 130 20. Въпреки, че има доста недостатъци, полезно може да е и приложението за мобилни устройства ЛИМА. То е достъпно за смартфони и таблети под Андроид (може да се открие в Google play), IOS (App Store) и Уиндоус (Windows Phone).

В приложението могат да се видят пътни отсечи с проблеми, какво точно се е случило и ориентировъчното закъснение. Има и вариант за подаване на сигнали както за нередности по шосетата, така и за бърза връзка с телефона за спешни случаи 112.
Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини