От х:

Днес в x:

Всеки асансьор трябва да e оборудван с GSM до края на 2016 г.

Всеки асансьор трябва да бъде оборудван с двустранна GSM връзка с обслужващия го сервиз в срок до края на 2016 г.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомни за това днес в съобщение до Епицентър.бг. Решението за аварийната връзка беше взето от правителството през март 2014 г. с промяна в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори.

Изискването засяга главно съоръженията, които са пуснати на пазара преди 2002 г.

Подобни норми съществуват в редица страни от ЕС. На места асансьорите се оборудват със специални GSM-модули, а на други собствениците за по-евтино монтират на стойка в кабинета най-обикновен мобилен апарат, кодиран за връзка само със сервиза.

Смъртният случай в столичния квартал „Сухата река“ вчера не се дължи на неизправност на асансьора, съобщиха инспекторите от ДАМТН.

В 14.49 ч. в събота поддържащата фирма е получила телефонно обаждане, че асансьорът във вх. Б на бл. 28 в жк "Сухата река" е заседнал и в него има възрастен човек.

Техник от фирмата пристигал на мястото 15 минути след получения сигнал. Асансьорът бил задвижен до ниво, което позволявало човекът да бъде изваден, но той починал. Допуска се, че мъжът е имал здравословен проблем, отбелязаха от ДАМТН.

Съоръжението е преминало технически преглед от лицензирано лице, като е установено, че е годно за безопасна експлоатация.

Фирмата, поддържаща асансьора е вписана в регистъра на ДАМТН и притежава удостоверение за поддържане, ремонтиране и преустройване. Тя също е била проверявана през последните три месеца. При тази проверка, инспекторите на Главна дирекция “Инспекция за държавен технически надзор” на случаен принцип са извършили преглед на няколко асансьора, единият от които е бил този асансьор. При проверката също не са установени несъответствия.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини