От х:

Днес в x:

Гъбички може да са отговорни за болестта на Алцхаймер

Също като рака и сърдечните заболявания, Алцхаймер е болест на богатите. Причината е, че от нея страдат възрастните. Проучване проведено в Испания през 2008 сочи, че рискът от развитие на Алцхаймер се удвоява на всеки 5 години след навършване на 65-годишна възраст. По-богат свят означава и по-дълга продължителност на живота, а това на свой ред води до все повече случаи на деменция. Поне 40 милиона души вече са засегнати. Истинският брой вероятно е по-висок, тъй като много от засегнатите, особено в ранните стадии на болестта все още не са диагностицирани.

Причината за болеста на Алцхаймер все още е неясна. Изследователи в тази област знаят, че определени протеини играят важна роля. Те се натрупват в и между невроните, причинавайки смъртта им и така се създават кухини в мозъка. Възможно е натрупването на протеините да е биохимичен процес, към който за съжаление човешката плът проявява склонност и който е нормална и нежелана последица от стареенето. Съществуват доказателства, че болестта се влияе в различна степен от различни фактори вариращи от бактериални или вирусологични инфекции, през травми на главата до тютюнопушене. Но публикуван наскоро доклад в Scientific Reports разглежда и друга вероятност. Група изследователи оглавявана от Луис Караско от Университета в Мадрид повдига идеята, че причината за Алцхаймер е гъбична.

Те са изследвали мозъчна тъкан от 25 трупа, от които 14 на хора страдащи от Алцхаймер приживе на средна възраст 82 години. Останалите 11 на средна възраст от 61 години не били диагностицирани със заболяването. Това може да е прекалено малка представителна извадка, но резултатите са поразителни. Оказва се, че при всички страдащи от Алцхаймер пациенти са открити гъбични клетки от различен вид, развиващи се в невроните. Нито един от недиагностицираните със заболяването не е бил заразен.

Въпросът е дали гъбичките причиняват заболяването или заболяването води до появата на гъбички ? Подобно проучване не е в състояние да отговори на въпроса. Но Караско и колегите му посочват, че това, което е известно за Алцхаймер съвпада със известното за гъбичните инфекции. Пациентите диагностицирани с Алцхаймер проявяват симптоми на възпаления и на възбудена имунна система, които са често срещани в резултат на гъбична инфекция. А увредените кръвоносни съдове характерни за много пациенти с Алцхаймер се вписват идеално в наблюденията на Караско за гъбички развиващи се в тях.

Ако се окаже, че наистина гъбична инфекция е отговорна за развитието на Алцхаймер, това биха били отлични новини. Медицинината вече разполага с изобилие от анти-гъбични препарати, които могат да се използват в битката с болестта. Но доказателствата на Караско колкото и да са интригуващи, са далеч от убедителни. Джон Харди от University College в Лондон посочва, че една, макар и рядка причина за болестта е добре проучена. В редица семейства изглежда, че заболяването се предава по наследство и се причинява от мутация на един от три гена. Ако гъбична инфекция е основната причина, тогава тези генетични мутации ще са станали толкова податливи, че 100% от тях ще се заразят, нещо което според Харди е невъзможно.

Резултатите от изследването на Караско може би загатват за по-скоро обратна връзка – болестта Алцхаймер излага мозъка на гъбична инфекция. В крайна сметка, казва Йън Ле Гию от благотворителна организация на страдащите от Алцхаймер, болестта уврежда кръвно-мозъчната бариера, имунологичния щит, който предпазва мозъка от патогени и токсини. Наличието на гъбички може просто да означава по-висока податливост на инфекция.

Според Караско и екипът му клиничните изпитвания са следващата логична стъпка. Но е възможно причината за Алцхаймер да се корени в много и различни по вид мозъчни увреждания. Съществуват доклади доказващи връзката на няколко инфекциозни организма и заболяването. Възможно е гъбичната инфекция да е само един от кандидатите в дългия списък с причинители.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини