От х:

Днес в x:

Груба грешка е да се обвини граничаря, отсече Румен Петков

Да се изчака и да не се пречи на хода на самото следствие с коментари. Това е категоричната позиция набившия вътрешен министър Румен Петков, който в студиото на БиТиВи няколко пъти заяви, че трябва да се даде възможност на разследването да си свърши работата.

В този аспект той не одобри и произнасянето от вчера на тезата на БХК, че изстрелите в местността Средец са били четири, а не един, каквато е официалната версия до този момент.

Румен Петков посочи, че първо трябва да излезе доклада на разследващите, където ще пише колко гилзи са открити, и след това да се правят коментари. Малко иронично Петков попита във Франкфурт нямат ли си Хелзинкски комитет, та следствените служби отказват всякаква информация по случая с пожара в сграда, обитавана предимно от български и полски емигранти.

По отношение отново на смъртния случай с мигрант, Румен Петков заяви, че този инцидент има много по-дълбоки причини и проблемът реално не започва отсега. „Липсва задълбочен анализ, включително и на това защо и как започна арабската пролет, защо тя ни удари сега", обясни бившия вътрешен министър.

Груба грешка е да се обвини граничаря - отсече бившия вътрешен министър. Румен Петков заяви категорично, че каквото и да се говори по случая с този инцидент, фактът е, чеима незаконно пресекли българската граница, без да знаем с какви цели и какви намерения, 50 мъже. Дори и да са 50 на 50, ако има форма на съпротива - има сиразпоредби и нормативи, които посочват, че се произвеждат предупредителни изстрели.

Според него при всички случаи е видно, че ресурсите на всяка една страна от ЕС са недостатъчни, а особено и за нас като външна граница на съюза. „Целият ЕС беше напълно неподготвен, а в България - бюджетът е и изключително недостатъчен, както за електронните системи, така и за и кадровото обезпечаване."

Румен Петков не отговори ясно дали според негоинтегрираната система за охрана на границите работи, като посочи, че тази система не работи в пълния си обем и това е сериозен проблем на държавата.
Също такъв проблем е сериозното намаляване на щатните бройки на служителите в Гранична полиция, което се е случило през 2008 година.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини