От х:

Днес в x:

Турски журналист шокира: ИД ще убие виден турски политик

"Ислямска държава" подготвя атентат срещу лидер на парламентарно представена партия в Турция. За това предупреди в Twitter журналистът Хикмет Дургун, предаде БГНЕС.

„Ислямска държава подготвя убийството на лидер на политическа сила, представена в парламента. Полицията е в бойна готовност“, написа Дургун в социалната мрежа късно снощи вечерта (13 октомври).

Шокиращото съобщение събра хиляди последователи за кратък период от време, особено след обещанието авторът му да посочи и името на мишената. „Ще напиша името на политическия лидер, който ще бъде убит от ИД, както и това на оглавяваната от него партия“, обеща журналистът.

Хикмет Дургун е кореспондент за региона на Турция на руската информационна агенция „Спутник“, за старта на която стана ясно през 2014 г. Тя ползва ресурсите на тв канала „Russia Today“ и на радио „Голос России“, разпространява се на 45 езика в Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Финансирането е от руската държава, но числата са спорни – според данни от руски правителствени източници за 2015-2017 г. за „Russia Today“ в бюджета са заделени 146 млн.долара, а чужди медии миналата година твърдяха, че сумата е в размер на 346 млн.долара.

Също във вторник вечерта стана ясно, че заради пробойни в охраната и сигурността на съгласувания с властите митинг в Анкара, който приключи още в началото си с кървава баня, от постовете си са отстранени директорът на столичната полиция Кадри Картал и двама началници на сектори за разузнаване и сигурност. Това стана със заповед на вътрешния министър, публикувана в сайта на ведомството. Мотивите за това решение са продиктувани от предложенията на тримата, както и от необходимостта от обективно и безпристрастно разследване на безпрецедентния удар в събота, при който загинаха 97 участници в митинга за мир.

По-рано през деня на пресконференция президентът Реджеп Ердоган нападна политиците, които настояват за оставките на вътрешния и правосъдния министър, като подчерта, че и управляващите са хора и могат да допускат грешки. Той определи кървавия атентат като изпитание, от което Турция ще излезе с успех. „Разследването продължава с изключителни темпове, проверяват се "Ислямска държава", ПКК и Революционната партия за национално спасение - Фронт, и всички възможни следи и доказателства за извършителите. За съжаление, виждаме много хора да използват словото като оръжие в социалните мрежи. Всички критични нагласи сега обслужват терористичните групировки“, заяви Ердоган.

Властите в Анкара огласиха, че се издирват 21 терористи от "Ислямска държава", укрити в тайни квартири в страната. Сред заподозрените потенциални атентатори-самоубийци има и 6 жени. Заради предоставените от разузнаването данни за наличието на опасни екземпляри, всички сили за сигурност в Турция са в бойна готовност. Списъкът на издирваните е наречен „21 живи бомби“, той съдържа имената им и фотографиите на 19 от тях, липсват снимките на две чужденки. Проследено е кога са влезли в страната. Този списък е изпратен до всички регионални дирекции на полицията и жандармерията със заповед за засилени проверки и издирвателни операции с цел разбиването на „спящите клетки“, очакващи разпореждания от групировката "Ислямска държава".
 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини