От х:

Днес в x:

Хасковски психолози: Младите между 20 и 34 години най-често изпадат в депресия

Жените са тези, които страдат по-често от психични разстройства. Те обаче са и тези, които са по-склонни да потърсят помощ от специалист в сравнение с мъжете, които имат подобни проблеми.

Това сочи анализът, представен от старши експерта към РЗИ –Хасково Красимира Богданова и психолога Кремена Станилова. Те коментираха данните на Световната здравна организация по повод Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври. Тази година в кампанията минава под надслов “Достойнство в психичното здраве“, разясни Красимира Богданова. Мотото е в подкрепа на хората с психична болест да продължат да живеят с достойнство, в защита на човешките им права, като напр. информираното съгласие за лечение, с насоченост към обучението на професионалисти, организиране на информационни кампании.

Анализът на данните от изследването показва, че България е на едно от челните места в света по психични разстройства. А проблемите не толкова личности, колкото комплексни.

С тревожни разстройства у нас са 11,4 % от хората със засегнато психично здраве, 6,2 на сто страдат от разстройство на настроенията, а 3,3 % са с психологични проблеми заради злоупотребата с различни вещества.

Според възрастовия критерий изследването посочва, че най-висок е рискът да изпаднат в депресивни състояния младите хора. Най-застрашени от депресии са тези между 20 и 34-годишна възраст.

„През последните години много пада възрастовата граница у нас на депресивните състояния, което означава, че младите хора в България по-трудно се справят с психологическите проблеми“, коментира специалистът от РЗИ.

Според психоложката Кремена Станилова тенденцията в Хасково не се различава много от тази в национален мащаб. Обяснението за скока на депресиите при младите е, че настоящото поколение във възрастта от 20 до 30 години е продукт на едно ново време, на консуматорското общество. „Това е поколение, което счита, че след като поляната е зелена, значи е засадена от родителите им и цветята там растат сами“. Така нагледно психоложката описа разковничето за депресивните състояние на младите, в които те изпадат, щом се окажат в ситуация сами да вземат решенията и да се грижат за себе си.

М. Манолова   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини