От х:

Днес в x:

Граждани и общинари настояват децата от SOS селището в Дрен да не се местят в града

Австрийското SOS детско селище в Дрен, което съществува от 20 години и е приемен дом за над 70 деца, лишени от родителски грижи, е обект на частни интереси и децата ще бъдат преместени в големи градове. Това предупреждават граждани и представителите на община Радомир пред камерата на Би Ти Ви,макар че организацията, стопанисваща селището, вече обяви намеренията си през февруари, като част от стратегията им за по-добро интегриране на децата.

По разказа на приемен родител в селището, поискал да запази анонимност, децата вече се превозват рано сутрин до училища в София и се подготвя местенето им в блокове в София и Перник. Според него това ще ги лиши от здравословната, приятелска и подходяща за игри среда в Дрен, а в големите градове ще се чувстват некомфортно и бързо ще пропаднат, особено тези със специални нужди. 

Селището е построено с дарения от Австрия и се поддържа частично от държавния бюджет, но се управлява от частно дружество. Освен това къщите са на общинска земя и има споделена отговорност, така че смяната на предназначението на имота не може да стане без становището на кмета. От общината заявяват за Би Ти Ви, че ще настояват да се спази договора и децата да останат, но пък предстоят местни избори, така че окончателното решение по-скоро ще зависи от следващото ръководство. 

В Дрен е създаден Инициативен комитет за запазване на SOS детското селище и срещу смяната на неговото предназначение. "Изглежда, че има частен интерес към апетитния имот. За нас е най-важно децата да останат тук в здравословна за тях среда", казва Ивайло Шопски от инициативния комитет. На въпрос какво мисли частното дружество да прави с имота, той отговаря, че има много слухове и неколкократно е задаван този въпрос към ръководството му, но засега няма официален отговор.

Всъщност на пресконференция в началото на февруари тази година сдружението "SOS Детски селища България" обяви, че планира да изгради нов модел детско селище - интегрирано в градска среда.

Промяната се налага от променените тенденции в грижата за децата на световно ниво - децата да се интегрират в градската среда, където има повече възможности за социализация и здравни и образователни услуги. "С подкрепата на международно ниво и съдействието на държавните институции традиционният модел на SOS детско селище, който бе изграден в с. Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище", обявиха тогава от сдружението.

"Въпросите за бъдещето на земята, сградите, работата на хората от село Дрен са важни и трябва да намерят своя отговор, но за нас на първо място трябва да са правата, нуждите и интересите на децата, за които семейството е най-добрата среда за развитие на детето, а социалното включване на децата е от първостепенно значение", заяви още през февруари директорът на неправителствената организация Дани Колева. Тогава от организацията разясниха, че въпросът за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен ще бъде решен съвместно с община Радомир и са готови да обсъдят всички възможности, а докато това стане ще продължат да поддържат имота.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини