От х:

Днес в x:

Допълнителният час пред екрана влошава резултатите на учениците

Тийнейджърите, които прекарват 1 час на ден повече в интернет, пред телевизора или с компютърните игри, рискуват да получат с две единици по-ниски оценки на контролните в училище, показва проучване на британски учени, цитирано от "Ройтерс".

Изследването на учени от Кеймбридж, в което са участвали повече от 800 младежи на възраст между 14 и 15 години, установява и че физическата активност не оказва влияние върху представянето в училище. Иначе казано ангажирането със спорт не влияе по-различно от четенето на книги.

Авторите са наблюдавали в развитие как разликите в поведението на учениците се отразяват в представянето им в училище. Учените смятат, че е разумно да се заключи, че твърде многото време пред екрана намалява академичните прояви.

Изследването, публикувано в International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, стига до извода, че средното време, отделяно за комптюра, е четири часа дневно. Децата на възраст 14 години и половина, които прекарват час поведе пред телевизора или компютъра спрямо своите връстници, изкарват средно 9.3 точки по-малко на изпитите – еквивалента на 2 степени по-ниски оценки. Два часа повече водят до 18 точки по-малко.

Логично проучването стига до извода, че 1 час дневно допълнителни занимания с надомна работа или четене на книга повишава оценките в училище. Такива ученици изкарват средно 23.1 точки повече на тестовете.

Според изследователите са необходими допълнителни проучвания, които да потвърдят по убедителен начин горните резултати. Все пак те препоръчват на родителите, които се тревожат от резултатите на децата си в училище, да ограничат времето им пред телевизора и компютъра. Анализът на учените показва, че телевизията оказва най-вредно влияние върху представянето на децата на изпитите.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини