От х:

Днес в x:

САЩ и Русия започнаха директни разговори за Сирия

Министрите на отбраната на САЩ и Русия проведоха в петък първия си телефонен разговор след повече от година, съобщава в. "Вашингтон пост". В рамките на 50 минути Сергей Шойгу и Аштън Картър са обсъдили притесненията на Белия дом от военната подкрепа, която Москва оказва на режима на Башар Асад.

Разговорите се случват на фона на съобщенията за появата на първите руски изтребители във военна база по сирийското крайбрежие.

Пред журналисти висш служител на Пентагона е казал, че Шойгу информирал колегата си, че действията на Русия са "отбранителни по своята същност" и целта им е изпълнение на поетите от страната му ангажименти към правителството на Башар Асад, предава още Си Ен Ен. Отделно двамата министри се разбрали да бъдат водени допълнителни разговори за създаване на механизми, по които силите на САЩ и Русия да не си пречат взаимно и да бъдат избегнати неволни инциденти на терен в Сирия. 

Държавния секретар на САЩ Джон Кери заяви, че разговорите с Русия ще помогнат за определянето на това какви с са възможните бъдещи стъпки за решаване на сирийския конфликт. "Нашият фокус остава унищожаването на "Ислямска държава, както и политическото решение на конфликта, каквото не може да бъде постигнато с подкрепа на режима на Асад", заяви Кери пред журналисти в Лондон, където е на посещение. Държавният секретар на САЩ допълни, че Асад трябва да си отиде от власт, но моментът за неговото оттегляне следва да бъде определен чрез преговори. Кери призова Русия и Иран да използват влиянието си върху сирийския президент, за да го накарат да седне на масата за преговори.

Телефонният разговор между Шойгу и Картър представлява завой във външната политика на Обама. Само преди две седмици Белия дом отправи остро предупреждение към Кремъл, че руското присъствие в Сирия може да доведе до ескалация на конфликта и дори до конфронтация със САЩ. Миналата седмица Обама заяви, че руската стратегия е обречена на провал.

Въпреки това Белият дом явно отчита, че ходовете на Кремъл променят ситуацията в Сирия в дългосрочен план и въпреки протестите на Вашингтон този процес изглежда необратим към момента.

Решението за започване на разговори показва, че САЩ все още се надяват, че Русия може да изиграе по-конструктивна роля в намирането на изход от сирийската криза, коментира "Ню Йорк таймс". Според източници, близки до Аштън Картър, идеята на САЩ е да получи подкрепата на Русия за свалянето на режима на Башар Асад, дългогодишен съюзник на Кремъл.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини