От х:

Днес в x:

"Еверест" - историята на един от най-злощастните походи към върха (видео)

    Височинният екшън-трилър "Еверест" със сигурност ще охлади амбициите на редиците обикновени граждани, които мечтаят един ден да покорят покрива на света, пише "Ройтерс" в отзива си след откриването кинофестивала във Венеция. Заснет в 3D в Непал и Италианските Алпи, филмът на Балтазар Кормакур пресъздава със зловеща реалистичност една от най-известните трагедии под върха - тази от 11 май 1996 г.

    С общо 15 жертви, катераческият сезон на 1996 г. се води най-мрачният под върха след нещастието с 16-те шерпи от миналата година и тазгодишните земетресения. Той обаче се превръща в един от най-известните, след като съдбата на катерачите повдига дебат за комерсиалното изкачване на Еверест, пренесен задочно в двете докуметнални книги "В разредения въздух" и "Изкачването" на участвалите в изкачването Джон Кракауер и Анатоли Букреев.

    Джейк Джиленхол и Джейсън Кларк влизат в ролята на водачите на двете комерсиални експедиции, които предприемат последен поход към върха в слънчевия десети 10 май 1997 г. Двете конкурентни фирми са взели по 65 хиляди долара на глава, за да преведат своите клиенти - бизнесмени, пощенски работници, лекари, търсачи на приключения - по дългия и опасен път към върха. Майкъл Кели играе Кракауер - журналистът от списание Outside, който ще доживее да разкаже смразяващата им история в книгата си "В разредения въздух".

    Експедициите успешно стигат до върха; по-опасната част обаче се оказва слизането надолу. Те са връхлетени от жестока снежна буря, която ги оставя разпилени, ранени и дезориентирани на милостта на планината по свечеряване. Следват отчаяни, но и героични опити да слязат до долу и да се спасят един друг.Джош Бролин играе самонадеяният тексаски патолог Бек Уедърс, чието зрение ще му изневери в резултат от ниските нива на кислород на близо 9000 метра - ефект от очна интервенция, непознат дотогава. След като не се вслушва в съветите на известния си водач Роб Хол (Кларк) да се върне в лагера и остава да го чака на Балкона, след бурята Уедърс трябва сам да намери пътя си надолу. Оцелелите другата експедиция решават, че той е твърде близо до смъртта, за да му се помогне.

    Самият Хол остава докъсно горе, за да помогне на друг несъобразителен катерач - Дъг Хенсън, чийто кислород е на привършване. Гидът Анди Харис (Скот Хендерсън) поема обратно нагоре към Стъпката на Хилари, за да ги спаси, но изчезва в планината. Робин Райт, Кийра Найтли и Емили Уотсън играят близките на катерачите, които се опитват да им вдъхнат сила да продължат.

    Общо 8 души - петима катерачи и трима шерпи, загиват на Еверест в резултат на експедициите, почти всички оцелели издават своите спомени, които стават основа на документални филми. Сценаристи на игралният "Еверест" са Уилям Никълсън и Симон Бофоа ("Несломим", "127 часа"). Премиерата - по света и в България, е на 18 септември.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини