От х:

Днес в x:

Огромни ями на пътя спряха кървяща старица на път за Бърза помощ

Изображение 1 от 13

    76-годишната Славка Райчева от село Тънково едва се добра до болницата в Хасково в събота вечер заради огромните дупки на пътя. Възрастната жена била с вътрешен кръвоизлив, а синът й Митко Райчев тръгнал спешно към МБАЛ с мерцедеса си. Но с него изминал само десетина километра.

    Драматичната случка се разиграла по време на поройния дъжд след 20 часа в събота. “Обадих се на личния лекар и описах състоянието на майка ми – ниско кръвно, температура 35.4, тъмни изпражнения. Лекарката каза, че вероятно става дума за вътрешен кръвоизлив и препоръча незабавно да я откарам в болницата в Хасково. Качих я в колата и потеглих веднага”, разказа Митко Райчев.

    Само няколко километра след Тънково обаче едната гума попада в огромна дупка. “Гръмнах предна дясна. Знам ямите наизуст, но беше почти тъмно, лееше се истински порой. Сложих резервната гума и продължих”, продължава разказа на мъжа.

    Само няколко километра по-нататък, малко след Голям извор, в поредната яма на пътя попада пък задната дясна гума. Мъжът спира, вижда, че джантата е опряла асфалта и осъзнава, че няма как да продължи. През това време майка му се превива в колата.

    “Започнах да звъня по телефона на приятели и познати да търся човек с кола. За мой късмет само след 15-тина минути пристигна един приятел с джипа. Качихме майка ми в неговата кола”.

    Митко Райчев зарязва колата на пътя и успява да откара възрастната жена в Спешното. Там я преглеждат и веднага я изпращат в хирургията. Констатират вътрешен кръвоизлив.

    “Това е много сериозна диагноза, състоянието е животозастрашаващо”, коментира шефът на хирургичното отделение в МБАЛ Хасково д-р Живко Атанасов. “В конкретния случай с жената от Тънково едно забавяне не би било фатално. Жената е стабилизирана, предстои да й направим изследвания. Но по принцип вътрешният кръвоизлив е сериозна диагноза. Означава кървене на вътрешен орган, най-често стомаха, свързан е със загуба на кръв и забавяне от часове би могло да има фатални последици”, каза още д-р Атанасов.

    “За късмет забавянето не беше повече от час”, разказа Митко Райчев. “За един месец съм дал 2000 лева за гуми и джанти. Дупките по този път са толкова много и начесто, че колкото и да ги знаеш, няма как да стигнеш до Тънково без да хлътнеш няколко пъти в тях”.

    Дали ще уцелиш плитка яма или пък истинска дупка-убиец, въпрос на късмет. Ямите след Тънково са поне педя дълбоки, с остри ръбове и гума, попаднала в тях, има почти нулев шанс да оцелее.

    Пътят за Тънково е част от републиканската пътна мрежа.

    Радостин Ламбрев, шеф на Областното пътно управление: “Наясно сме със състоянието на този път. Не е само той, в онзи край има и други шосета в окаяно състояние. Предвидени са за ремонт, средствата затова са осигурени. Ще се кърпи и целият път до Долно Черковище. По план ремонтите трябва да са през септември. Ако не успеем, ще довършим през октомври”.

    Митко Райчев: “За две години разбих цялата предница на колата”. По думите му много хора от околните села се оплакват заради спукани гуми, изкривени джанти, а някои и от по-сериозни повреди.

    “Ще съдя виновниците, дали са Пътното, дали общината, все едно. Омръзна ми да купувам нови гуми, миналия месец дадох 850 лева за две нови, а от тях вече нищо не става. Но случаят с майка ми в събота просто преля чашата! Виновникът ще си плати!”

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини