От х:

Днес в x:

Северна Корея продължава да разширява ракетните и ядрените си програми

Северна Корея е започнала да удвоява центрофугите за обогатяване на уран. Това става ясно от анализ на компанията IHS Jane's Intelligence Review, цитиран от СиЕнЕн.

Компанията включва в разследването си сателитни изображения с основния ядрен комплекс в страната. Смята се, че в ядрения център Yongbyon има ново помещение с центрофуги за обогатяване на уран.

Центрофугите могат да действат за обогатяване на уран с цел създаване на атомна бомба или за производство на електроенергия.

Според IHS Северна Корея продължава да разширява ракетните и ядрените си програми.

През ноември 2010 година КНДР разкри нова зала в Yongbyon, в която има около 2 хиляди центрофуги.

Режимът на Ким Чен-ун може вече да притежава 10 до 15 ядрени оръжия, според Дейвид Олбрайт, бивш оръжеен експерт към ООН, който в момента ръководи Института за наука и международни отношения.

В наскоро публикуван доклад Олбрайт прогнозира, че Пхенян може да увеличи запасите от ядрени оръжия от 20 до 100 до 2020 година.

Разширяването на ядрения арсенал на КНДР е сериознопредизвикателство за САЩ.

Вашингтон обяви, че Пхенян трябва да се обвърже с мерки за ядрено разоръжаване като условие за бъдещи преговори, но комунистическият режим многократно отхвърля искането на САЩ, настоявайки дори Северна Корея да бъде призната за ядрена държава.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини