От х:

Днес в x:

Симеоновград вече със светофари, слагат ги на уникален мост

    Само след месец и половина Симеоновград ще може да гръмне шампанското, за да се похвали с единствения у нас мост не с бетонно и асфалтирано, а с желязно-решетъчно платно.

    Старият железен мост над река Марица в Симеоновград беше затворен за движение на автомобили преди две години, а трафикът насочен към другия мост над Марица при кв. Йорданово. Затварянето на съоръжението се наложи заради откритите сериозни пукнатини в желязната му конструкция. Впоследствие местните жители направиха подписка с искане за спешни мерки за ремонта на съоръжението, а кметът Пейчо Стайков поиска от финансовия министър Владислав Горанов средства за възстановяване на моста, която е един от символите на града.

    В отговор на кметското писмо през април МС отпусна целево на Симеоновград 2, 4 млн.лева за реконструкцията.

    Същинският ремонт стартира преди месец, обясни кметът на Симеоновград, а по план лентата ще се реже в края на септември.

    Мостът е строен строен през 1942-1943 година от германските инженерни войски със стратегическа цел. Заради секретността на обекта няма оставена никаква документация за него.

    Мостът е дълъг 227 м. и е с пет секции. И ако не се броят козметичните укрепващи дейности по него през годините, настоящият ремонт е първият сериозен от 30 години насам.

    Мостът ще бъде уникален, защото долната му част, предназначена за за преминаване, няма да бъде традиционна - панели и асфалт, а с метална решетъчна конструкция, немско производство. Ще има и пешеходна алея, широка 1,20 м, изолирана с мантинели. Около 3,25 м. широко ще е платното и атрактивният ефект след поставянето на новата конструкция ще е, че от преминаващите автомобили ще се вижда р. Марица отдолу. Това обаче е не само с естетическа цел, а и чисто функционална - да се олекоти натоварването, защото панелите, които са традиционното строителство на мостовете, както и асфалтирането, натоварват допълнително конструкцията.

    В двата край на моста ще има светофари, първите в града, те ще регулират движението, който ще осигурява режим на еднопосочно движение.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини