От х:

Днес в x:

Жена гаси голям пожар с кофата, спасява кравичката

    59-годишната Ирина Ничева от село Спахиево грабна кофата и хукна да гаси голям пожар, който се доближи застрашително до крайните къщи на селото. Огнените езици лумнали между 15.30 и 16 часа в сухо дере край селото и бързо напреднали към него, гонени от вятъра. Ирина Ничева живее точно в крайната къща, а от пламъците я делели едва няколко метра. “Грабнах кофата, защото къщата ми е ей тази, последната. Имам една кравичка само, нямам други животинки в двора, но тръгнах да гася, да спасявам къщата”, обясни жената.

    Спахиево се размина на косъм от изпепеляване, огънят срещнал като преграда черен път, извиващ се край последните постройки. Както и от вятъра, който внезапно сменил посоката си и подгонил пламъците встрани от къщите. “Достигаха до два метра височина, ако бяха прехвърлили пътя, отсреща са само сухи треволяци и необитаеми къщи. Нямаше да има спиране”, обясни възрастен мъж, също с клон-тупалка в ръце.

    “Обадиха ми се по телефона, че се вие гъст дим досами селото. Веднага се обадих на 112, звъннах и в общината в Минерални бани. После събрах неколцина от селото – Митко полицая, брат, му, още един мъж, който има вила тук и хукнахме”, разказа кметският наместник Здравка Христова. Доброволците се изправили срещу фронта на пожара, а след минути пристигнали и огнеборците – два екипа от Хасково и един от Баните. След по-малко от час пожарът бил потушен.

    Според местните хора огънят вероятно е тръгнал от нечия небрежност, но никой нямаше представа кой би могъл да е подпалвачът.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини