От х:

Днес в x:

Съборът на връх Рожен струвал над 400 хил.лева, организаторите нямат печалба

    Според кмета на Община Смолян трябва да има следващо издание догодина

    Съборът на Рожен е струвал близо 400 хил.лв., от които държавната подкрепа е била 8 000 лв., а само медийният бюджет глътнал около 30 хил.лв за клип, реклама и медийните партньорства. Това обяви днес на заключителна пресконференция в Общината Симеон Караколев, основен организатор на тридневния фолклорен фестивал, който се проведе след 9 годишно прекъсване в дните от 17 до 19 юли т.г.

    „Каквито и негативи да има ще ги поемам аз, това е събитие, в което се инвестира, закупили сме 4 500 м кабел, който няма как да се изплати от първата година, а от събора не сме спечелили и стотинка. Няма да ви казвам колко е загубата, защото за мен това не е загуба, когато инвестираш и тръгваш да подхождаш стратегически, средствата с годините ще се възвръщат.

    "Аз си храня душата със Събора“, обобщи финансовия рузелтат от „Рожен 2015“ Караколев .

    „Съборът стана национално събитие и си заслужава да бъде ежегоден, имаше огромен интерес и съм сигурен, че ако догодина го има отново, интересът ще е дори по-голям“, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Той допълни, че марката „Рожен“ трябва да се поддържа и е най голямото събитие на годината за Родопите, което популяризира не само фолклора, но развива и туризма. В дните около събитието е имало огромен наплив от туристи и гости към природни забележителности и туристически атракции, коментира още градоначалникът. „Момчилова крепост“ беше пълна в съботаза вечерния спектакъл, „Сосковчето“, „Калето“, навсякъде имаше много туристи. Те ще говорят за това, голяма част ще се върнат, ще привлечем и нови“, обобщи градоначалникът. 

    Съборът в цифри:

    На застроената площ от 4500 кв метра бяха издигнати 83 шатри, а близо 80 занаятчии са участвали със свои произведения. Обособените паркинги поеха 10 000 автомобили, а съборяните изпиха над 100 000 бири/1 000 кега/. Изядени са били 140 000 кебапчета и кюфтета, 150 чевермета и 40 000 хлебчета, сочат още цифрите след края на събитието. Организаторите са особено доволни, че само осигурените от тях 220 български трикольора, са били продадени, отделно от тези на търговците по поляните, както и от огромния брой млади хора, порявили интерес към събитието. За отразяване на тридневния фолклорен фестивал, събрал над 350 000 гости от страната и чужбина, са били акредитирани повече от 100 представители на български и чужди медии.

    „Събрани и изчистени са над 40 тона отпадаци, в момента няма една салфетка, дори и фасовете изчистихме“, обяви Караколев.  „Нямаме недоволен ресторантьор, няма и недоволен участник, има само недоволни гости, които са попаднали в задръстване или пък са решили да снимат тоалетните, задръстени с боклуци", обясни организаторът. Проблемът бил специализирания автомобил, превозвал отпадъците до пречиствателната станция на няколко километра от Смолян, който на ден правел по пет курса, но попадайки в задръстванията по пътя, не е успявала да се връща бързо. Предстои да се прегледат кадрите от дрона и да се анализира цялата организация, за да се избегнат допуснатите слабости в организацията, каза Караколев и обеща да изчисти всички слабости за следващия събор догодина. Според него търговците са избили наемите за обектите двукратно и призова хотелиерите в региона да подготвят възможно повече места за гостите за следващото издание на Събора. „Януари ще тръгват рекламите – февруари, всичко ще е заето“, прогнозира още той.

    „За следващата година това /б.а. пропуските и гафовете в организацията/ няма да се случи, догодина ще се направи и пътя за село Левочево, който значително ще облекчи автотрафика. Ще се осигури охрана в региона, тъй като най-големите сбивания и инциденти, са били в местността Хайдушки поляни, където се изнесли палатките, за които нямаше място на роженските поляни", обещаха организаторите.  Сред мерките ще бъдат не само допълнителен път за разтоварване на автотрафика, но и още охрана за района на събитието. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини