От х:

Днес в x:

Противопожарната служба: Внимание, сезонът е пожароопасен, дори изхвърлена стъклена бутилка е риск

Екип на РСПБЗН-Доспат е успял да потуши огъня без преки материални загуби и да спаси от пожар две сгради и дърварник. Пламъците лумнали на 21.07.2015 г. около 11.45 ч.  на ул. “Първи май“ в Доспат. Теренът със сухи треви и храсти се подпалил поради небрежност при боравене с открит огън.  

За да се избегнат пожари в земеделските земи и горските територии от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян припомня, че е забранено изгарянето на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи, а паленето на огън в личните дворовете да се извършва само в предварително обезопасено огнище.

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата, в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности, призовават от противопожарната служба. Специалистите наблягат и на факта, че изхвърлени на открито стъклени бутилки могат да имат ефектът на лупа и да подпалят сухи треви и други отпадъци.

Пожарната статистика показва, че в 1% от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е била човешката небрежност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини