От х:

Днес в x:

Дават пасища и мери на животновъдите

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи. Основната група промени в законопроекта е свързана с ползването на държавни и общински пасища, мери и ливади. Прецизира се процедурата потяхното отдаване под наем или аренда на собственици или ползватели на животновъдни обекти с регистрирани пасищни селскостопански животни.

Всички ползватели на такива площи, които не притежават животни или техният брой не отговаря на размера на ползваните от тях площи, в срок до 1 февруари 2016 г. следва да придобият животни, чийто брой и вид да съответства на нормата за площ на една животинска единица, определена в закона. В противен случай кметовете на общини, съответно директорите на областните дирекции „Земеделие", ще следва да прекратят договорите. При неизпълнение на това задължение са предвидени санкции за длъжностните лица.

Предвижда се пасищата, мерите и ливадите от държавния, съответно общинския поземлен фонд, да се разпределят само на животновъди без провеждане на тръжна процедура по отношение на изтеклите им договори. Предвидено е осъществяване на ежегоден контрол върху броя и вида на животните и е разписан ред за изменението и прекратяването на вече сключени договори, които не отговарят на изискванията на закона.

Договори, подлежащи на прекратяване, няма да се смятат за правно основание за подпомагане по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители и за съответните площи няма да бъдат получавани субсидии. Освен това се предлага, при разпределението на пасища, мери и ливади, когато е възможно, кандидатстващите лица да ползват същите площи, които са ползвали по вече изтекли договори.

Отпада изискването списъците на имотите, обявени за разпределение, да съдържат данни за средното годишно рентно плащане за землището или общината.

ДПС ще подкрепи онези текстове, в които има логика, каза Салиха Емин. Според нея промените трябва да са справедливи. Формацията ще има предложения между първо и второ четене.

4,2 милиона декара пасища у нас се подпомагат, стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева. Идеите на проекта били да се подпомогне сектор „животновъдство".

От Патриотичния фронт поискаха от министър Танева да бъде сериозен лобист за животновъдите.

Промените минаха на първо четене - „за" бяха 141 депутати, един се обяви „въздържал се"

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини