От х:

Днес в x:

Свастики няколко дни грозят строящата се джамия в Горна Оряховица

Свастики и надписи, които обиждат исляма грозят вече няколко дни оградата на строящата се джамия в Горна Оряховица. Жителите на квартала са възмутени от вандализма. Полицията все още издирва извършителя на вандалския акт.

По думите на Хасан Мехмед там живеят около 250-300 мюсюлмани, повечето са млади хора и са в чужбина и сега ще си дойдат точно за Байрям, когато ще се молят за празника.

През годините построяването на джамията провокира сериозно гражданско недоволство в града. Подписка с 5000 гласа събрани за седмица поиска спирането на строежа, който предвиждал изграждането на 40-метрово минаре.

„Това силно възмути хората поради факта, че в Горна Оряховица такива семейства с мюсюлманско вероизповедание са по-малко от 1%. Джамията е разположена на място, където най-вероятно щеше да облъчва хората от гарата и Калтинец и затова беше организирана подписката да бъде спрян строежа", обясни Кирил Кирилов, общински съветник и председател на ВМРО-Горна Оряховица.

Впоследствие изграждането на минарето отпада. Разрешителното от 2012 година е за изграждане на молитвен дом с прилежащ шадраван за ритуално къпане.

Към този момент строителните книжа са изрядни и строежът е в ход. Твърди се, че финансирането е от побратимения на Горна Оряховица квартал на Истанбул Буюк Чекмедже.

„Нещо, което по този начин се изразява, не го одобряваме. Защото утре може да е изрисувана и някоя църква. Не можем да се съгласим с такива неща, но за строежа на джамията продължаваме да сме против”, каза Кирилов.

Очаква се скандалните надписи да бъдат заличени.

Източник: btvnovinite.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини