От х:

Днес в x:

Висока хигиена и силна термична обработка на храната срещу салмонела

Заболяването салмонела се причинява от бактериите от род Salmonella, които се причисляват към семейство Enterobacteriacea. Тези бактерии живеят и се разпространяват чрез храната.Бактериите салмонела се срещат най-често в храните от животински произход. Освен, чрез храната със салмонела може да се заразим и чрез приборите за храна, които използваме - вилици, ножове, може да се заразим замърсени води и прочие. Източник на салмонела могат да станат и не добре измити плодове и зеленчуци, които са отглеждани върху почви наторявани с естествена животинска тор или са били в контакт със заразени животни (най-често на село, ако имаме куче или котка).

Заразяване със салмонела може да стани в резултат на замърсяване на водите в които хората се къпят или използват за битови нужди. Това се наблюдава в населени места, които не са изградили пречиствателни станции и заустват водите си в близките реки, езера или директно в морето. Повишен риск от салмонела има и на местата със септични, на които фекалните води могат да замърсят подпочвените води.

Особено критичен период за заразяване със салмонела е летния. Поради високите температури представителите от род Salmonella се размножават изключително бързи, а предпоставките за възникване и на други стомашно-чревни инфекции е значително по-голям през летните месеци в сравнение със зимните!


Бактериите на салмонелата попадат в човешкия организъм чрез консумация на заразена храна. Бактериите атакуват много бързо червата причиняват типични симптоми на салмонела като гадене, повръщане, силна диария, която може да е премесена с кръв, цветът и консистенцията на изпражненията се променя също така изпражненията на заразените със салмонела имат специфичен остър мирис.

Сламонела при децата

Възрастният организъм е значително укрепнал и има ефективна имунна система, която успешно може да се пребори с бактериите на род Салмонела. Детския организъм е много по-уязвим към салмонела освен, че ще причини значителен дискомфорт на детето, салмонелата може да има и тежки последствия за организма. Според лекарите най-уязвими са децата до 5 годишна възраст.


Заразяването на малките деца със салмонела най-често става чрез храната, но при тях съществува и висок риск от битово заразяване със салмонела. Малките деца са свикнали да поставят всичко, което видят в устата си без значение дали ще са собствените им пръстчета или предмет, който дори до този момент не са виждали и не знаят за какво служи. За да се ограничи вероятността от заразяване със салмонела на малки деца е нужно поддържането на висока хигиена в домашни условия, редовно почистване на пода с безопасни препарати и честото миене на ръцете на детето.

Салмонела симптоми

Първите симптоми на салмонелоза се появяват обикновено след третия ден от инфектирането. Салмонелозата, често може да причини остра диария и след това да отшуми без да създава допълнителни тревоги на пациентите. В някои случай обаче са наблюдават остри форми на салмонела обикновено при децата. Симптомите на влошено състояние се проявяват обикновено на втората седмица от заразяването със салмонела. Типични увреждания са уголемяване на черния дроб, на далакът, много характерно е появата на кожен обрив и др. Лекарите не изключват възможността да се развие менингит и пневмония.

Салмонела лечение

При т.нар. рискови групи салмонелозата се лекува задължително с антибиотици. Причината за използването им е ограничаването на острите и тежки форми на салмонелоза, цели се да се ограничи разпространението в други части на тялото и размножаването на бактериите от род Салмонела. В рисковата група освен децата могат да попаднат и възрастни хора които имат специфични заболявания на далака, черния дроб и хора които имат имунна недостатъчност.

Ако човек е със силна и здрава имунна система (включително и за малките деца) лекаря може да предпочете лечение на салмонелозата с помощни средства, а не лечение с антибиотици. Целта е да се щади организма. Изписаните лекарства облекчават симптомите. Изключително важно при хора с много остра диария и повръщане да се овладее обезводняването на организма.

Освен чрез лекарства при салмонела се препоръчва специален хранителен режим - диета. Болния трябва да изключи от менюто си всички храни с животински произход докато не оздравее. Лекарите препоръчват  в диетата да се добавят храни, които лесно се смилат в храносмилателната система - картофи, ориз. В диетата при салмонела трябва да бъде включено и приемането на много течности. При главоболие и температура се допуска прием на парацетамол в дозировка според възрастта на пациента.

Салмонела - как да се предпазим


- За да се предпазите от разболяване със салмонела е нужда обработвате храната с висока температура, термичната обработка убива бактериите от род Салмонела. Тук е добре да ви споменем, че приготвянето на храна в микровълнова фурна не води до убиването на бактериите причинители на салмонелоза!

- Ако обичате да консумирате яйца, то те винаги трябва да са твърдо сварени, лекарите и инспекторите по хигиена на храните предупреждават, че дори в яйцата на очи може да оцелеят бактериите от род Салмонела.

- Малките деца са рискова група от заразяването със салмонелоза. Вниманието ни винаги трябва да е нащрек. Трябва да ограничим контакта на детето с екскременти от животни (примерно в парковете от бездомни кучета или котки, също така не забравяйте и домашния любимец).

- Редовно миене на ръцете намалява риска от попадане на бактерии в човешкото тяло.

- Мийте редовно с добри дезинфекциращи препарати съдовете и местата с който контактува храната преди да бъде подложена на термична обработка.

източник: www.lechitel.info

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини