От х:

Днес в x:

Русия създала самолет светкавица

Москва е създала хиперзвуков стратегически ударен летателен апарат, алармират западни медии, които се позовават на военни анализатори.

Секретният Ю-71 се разработва от няколко години на фона на планове за разполагане на американска система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа и невиждана от времената на Студената война криза между Запада и Русия.

Наскоро стана ясно, че последните изпитания на модерната машина са преминали 
през февруари 2015 г. Пускът се е състоял на полигона Домбаровский край Оренбург, Югоизточна Русия, по информация на авторитетния военноаналитичен център „Джейн`с Информейшън Груп“. В документа се посочва, че нововъведението
ще даде възможност на Москва да нанася точни удари по дадени цели и в съчетание с възможностите на системата си за отбрана Кремъл ще поразява успешно обекти само с една ракета.

Предполага се, че до 24 апарата, които може да се движат с повече от 12 200 км/ч (десет пъти над скоростта на звука), ще бъдат разположени в Домбаровский между 
2020 и 2025 г. От доклада следва, че дотогава Русия ще е създала новата тежка 
междуконтинентална балистична ракета „Сармат“, с която ще бъде въоръжен Ю-71.

Анализаторите посочват, че изпитанията през февруари са свързани с 
неизвестния по- рано обект 4202. Руски медии предполагат, че става въпрос за 
модификации на хиперзвукови маневриращи ядрени бойни глави. Новото при тях е, че след отделянето от ракетата носител могат да променят траекторията на полета си - височина и курс, и в резултат успешно да „заобикалят“ съвременни и бъдещи системи за ПРО.

Само преди дни руският лидер Владимир Путин се похвали, че до края на годината 
армията му ще получи 40 най- съвременни балистични ракети. Според експерти подобни разработки имат за цел да дадат на Кремъл лостове за натиск в преговорите с Белия дом относно щатските планове за противоракетна отбрана.

Пентагонът засега отказва да коментира информацията, но бивши негови служители отбелязват, че създаването на подобни оръжия и системи е приоритет номер едно за Русия.

Добрата новина за САЩ обаче идва от Германия, която е разработила свръхмодерно 
лазерно оръжие, създадено за борба с безпилотни летателни апарати. Революционното оръжие на компанията МБДА ще може да поразява цели на височина до 2,5 км.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини