От х:

Днес в x:

Френският посланик: Консервативните сили стопират съдебната реформа

Ксавие дьо Кабан счита, че решението за превъоръжаване на армията е много добър ход

Съдебната реформа в България боксува, защото консервативните сили, които не искат тя да се случи са по-силни. Тази теза изрази френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан по ТВ плюс

Май засега най-консервативните сили са по-силни. Затова сме имали една минимална реформа на Конституцията. Лека-полека може би нещата ще се променят. Аз съм оптимист по принцип като човек. Но искам да подчертая, че проблемите в Темида са може би най-големите и най-опасните за България", посочи дипломатът

Дьо Кабан коментира и предстоящата проверка от страна на ЕК на българската прокуратура.

"Най-важно е тази мисия да работи", заяви посланикът и изрази дълбоко учудване от факта, че вече се говори за законопроект за промени в Закона за съдебната власт, преди още да е започнала европейската проверка в прокуратурата.

"Факт е, че прокуратурата е много централизирана и йерархията е много силна", каза Дьо Кабан. Той припомни, че това е отбелязано и в последния мониторингов доклад на ЕК.

Френският посланик изрази своето мнение и гласуваните от парламента 2,3 млрд. лв за превъоръжаване. Според него това е много добър знак.

"Това показва волята на българските авторитети да работят за нашата обща отбрана. Съседите на ЕС понякога са опасни, някои от тях поне. Нашата среда около нас не е абсолютно мирна и трябва всички страни на ЕС да правят усилия", смята дипломатът.

После изтъкна, че това решение е трябвало да бъде взето преди доста години, но очевидно не е било възможно.

"Сега положението в България, в икономиката е по-добро. От това се възползва првителството, за да увеличи бюджета на армията. Бяхме свидетели преди две години как руските самолети са минали доста близо до Черноморското крайбрежие. Всеки ден почти, понякога по няколко пъти. Българските самолети са били длъжни да излетят и да им кажат - извинете, приятели, но вие сте в нашето въздушно пространство, да се махнете малко. Това беше трудно за България, самолетите са доста стари".

Посланикът припомни, че подобен ангажимент имат и другите правителства на страните от НАТО. Дьо Кабан допълни, че Франция едва ли ще участва с оферта за самолети, но за кораби има по-голям шанс.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини