От х:

Днес в x:

Борисов и Горанов защитиха новите заеми

ГЕРБ и БСП влязоха в остър сблъсък за финансовата политика. Социалистите обвиниха управляващите, че увеличават дълга, те им отговориха, че имат къса памет.

Спорът започна след декларация, прочетена от парламентарната трибуна от лидера на левицата Корнелия Нинова, по повод вземането на два нови държавни заема.

Два нови заема в размер на 1,2 млрд. лв., които са допълнителни към онези 16 млрд. Това ще доведе до нова задлъжнялост на данъкоплатеца, а няма никаква финансово обосновка. Обърнете внимание на темата, която повдигаме, без да прехвърляте отговорност на предишно управление“, призова Нинова премиера Бойко Борисов, който беше в залата за петъчния парламентарен контрол.

Тя изтъкна, че след фалита на КТБ правителството отпусна 1,7 млрд. лв. на Гаранционния фонд, за да изплати дължимото, и "гръмко обеща", че ще върне парите. Вие не успяхте да се справите с това, разкритикува Нинова кабинета.

За новите два заема (от Световна банка и от Европейска банка за развитие - по 300 млн. евро) няма никаква финансова обосновка, каза лидерът на БСП.

"Ако тръгна да се връщам назад във времето, ще стигнем до такива данни, които няма да са ви приятни", отговори Борисов. 

Той представи официални данни от НСИ, според които през 2013 г. дългът на страната ни е представлявал 17,1% от БВП. 
През 2014 г. - 27% дълг спрямо БВП, 2015 г. – 26,7%, сиреч 0,3 стотни, но по-малък дълг в момента. Това можете да го видите веднага", добави премиерът. 

Фискалният резерв през ноември 2014 година беше на минимума от 5 млрд. лв., към 31 май 2016 г. е 11,5 млрд. лева, защити финансовата политика на кабинета министърът на финансите Владислав Горанов. Той подчерта, че казаното от БСП е щяло да бъде притеснително, ако беше вярно. 

По думите му голяма част от двете гаранционни споразумения, които правителството е предложило, са съгласувани с Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Горанов каза още, че не е видял нито едно по-добро решение за икономиката от "БСП лява България". 

Докато дебатът се води с такива методи, ние нямаме особен интерес да участваме в него. В момента, в който предложите по-добри споразумения, сме готови да водим дебат по тях”, коментира финансовият министър.

В защитата на управляващите се включи и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева, която заяви:

"Ако е вярно, че късата памет гарантира дълъг живот, вие, колеги от БСП, сте си гарантирали безсмъртие. Ясно е, че БСП е тръгнала наред да сваля правителството. Само че с лъжи и манипулации това няма как да стане“.

Тя призова левицата да не използва агресивната партийна риторика като смокинов лист, който да прикрива експертната ѝ и електорална немощ. 

По думите й това, което ГЕРБ е построила и прокарала, санирала, няма аналог в 25-годишната история на България и то може да се види и пипне. В същото време БСП нямали "една лопата асфалт хвърлен". 

Преди да надуете балоните с извадките от ОЛАФ, само да ви кажа - отворете и прочетете какво пише точно там, вместо да четете по диагонал. Ще видите, че България нито е единственият клиент на ОЛАФ, нито е рекордьор по измами с евросредства“, коментира Караянчева по повод доклада на Европейската служба за борба с измамите с европари.

Депутатката призова колегите си от левицата да „успокоят топката“ и да спестят "комсомолско–бригадирския плам", защото държавата нито е на автопилот, нито е на ръчна спирачка, а икономиката е в растеж. 

Не се хабете, колеги социалисти, има кой да се погрижи за българския данъкоплатец“, добави тя.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини