От х:

Днес в x:

Австрия осъди ефективно тийнейджър за тероризъм

14-годишно момче от Австрия, осъществявало контакти с ислямисти, бе осъдено на 8 месеца затвор за това, че е планирало да пострави бомба на жп гара във Виена, съобщава АФП.

 Ученикът, назован само като Мерткан Г., бе признат за виновен и за принадлежност към терористична организация и получи допълнителна 16-месечна условна присъда от съда в родния си град Санкт Пьолтен. 

 Според прокуратурата момчето, което емигрирало от Турция през 2007 г., искало да извърши атентата, преди да се присъедини към "свещената война" в Сирия на страната на "Ислямска държава".

 По време на ареста на ученика през 2014 г. полицията заяви, че има солидни доказателства, че момчето е правело запитвания за закупуване на материали за направата на бомба и е планирало да я взриви на публично място - като Вестбанхоф, една от най-големите жп гари във Виена.

 Рудолф Майер, адвокатът на тийнейджъра, който след няколко дни трябва да навърши 15 години, заяви, че неговият клиент "само се забавлявал с идеята да направи взривно устройство". Момчето се намира в ареста от януари, след като наруши условията на гаранцията си.

 По непотвърдена информация "Ислямска държава" му е предложила награда от 25 000 евро, ако успее да извърши атентата.

 Подобно на други европейски страни, в Австрия се наблюдава постоянен наплив на хора, които желят да напуснат държавата, за да се присъединят в редовете на джихадистите. По данни на австрийското министерство на вътрешните работи досега над 200 души са успели да го направят, като сред тях има жени и деца. 70 от тях са се върнали в Австрия, срещу някои от тях са повдигнати обвинения.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    13 0
    20:47, 26 май 2015
    Виждате,как в австрия макар и с малки присъди,но ги съдят непълнолетните и малолетни ******чета за разлика от тука при нас...нашите ******чета крадат и убиват,но по измислен от управляващите евреи закон са недосегаеми,защото били непълнолетни...
    • Ня
      няма смисал
      4 0
      21:18, 26 май 2015
      много си прав брато, нотя западняци могат само да ни завиждат , там така са се нацафкали с тея пачи че ако идеш там се чудиш в пакистан ли си ирак ли кад еси попаднал , да живей България наще лесно ще ги исчистим само ни трябва читав предводител
Последни новини