От х:

Днес в x:

МБАЛ Хасково: Между нови отделения и спиралата на падението

Стари и нови гледат в различни посоки, но не и към хората

Хасковската болница смени властта си за пръв път от 4 години, но нито старите, нито новите силни хора не пожелаха да говорят за намеренията си или да коментират този знаков момент. Едните се оправдаха с коректност – не можели да кажат нищо лошо за болницата, която им била любим проект, а от друга страна не било етично да дават непотърсени акъли на новото ръководство. Новите пък още не се възприемат съвсем за нови. Потърсените за коментар членове на новоизбрания борд на директорите обясниха, че ще станат такива, когато бъдат вписани в търговския регистър/евентуално до седмица/, а дотогава не отговарят за това което става в болницата. Юридическите алабализми обаче не променят факта, че шкиперът е сменен, и новия курс ще се задава от нови кормчии, чийто намерения остават неясни, а може и още да ги няма. Те трябва да правят избор, от който ще зависи бъдещето на хасковлии или поне на тези имащи нужда от болнична помощ. Което рано или късно означава – всички.

Отстрани погледнато поне, пътищата са два коментират редови лекари, за които смяната на руля в болницата е любима тема за разговори от два дни насам. Старият курс на Славчо Близнаков бе отчетлив - повече дейност, повече пари, които се инвестират в нови дейности за още повече пари. Разбира се имаше обвинения в свръх хоспитализация и точене на Здравната каса. Но поне хасковлии имаха в излишък достъп до специализирана помощ, от липсата на която ревяха в предишните години. В резултат, много местни останаха да се лекуват в Хасково, не че болните в региона рязко са скочили или пък населението се е увеличило, както многократно обясняваше и самия Близнаков. Алфата и бетата на този процес бе разширяването на дейността-без нито лев субсидия бе открита и изградена инвазивната кардиология, отделение без аналог в историята на здравеопазването на региона. За пръв път се направи и неврохирургия, възстанови се и закритото отделение по рехабилитация, което поема огромна част от пациентите на най-натовареното Нервно отделение. И най вече-създаде се съвместен Спешен портал от болничната и доболничната помощ, формула която сега се мултиплицира в много болници от страната. Само за година през портала са минали 38 хиляди души, а хоспитализираните от тях са 24 хиляди.

За сравнение, пациентите преди мандата на д-р Близнаков бяха 16 хиляди, а приходите по Каса са скочили от 10 до 19 млн. лева. Страничните последици от тази увеличена заработка са видими-ремонтирани бяха всички отделения на болницата, а според приетото от МЗ счетоводство, дълговете бяха стопени от 4.5 млн през 2010 до 1.62 млн през 2014-та. От общите задължения пък някои са на изплащане-купения за 1.8 млн ангиограф за Инвазивна кардиология е на 60 % изплатен/1.1 млн/, а остатъка едва ли притеснява някой при условие, че се олихвява с нищожните 1.6 %. Прословутият овърдрафт, който замени голяма част от просрочените задължения пък се подновява всяка година, защото взиманите 1.3 млн се дават от банката на преференциална лихва от 4.5 %. Заплатата на персонала се вдигна двойно, на база 2009-та година, а на лекарите -и с повече до средно брутно 1785 лв месечно, извън асовете от Инвазивна кариология, които се разписват и на 5 цифрени суми. В стратегически план този успешен модел може би щеше да продължи. Макар и непотвърдено официално Нaskovo.net научи, че се е обмисляна идеята за разкриване на специализирано отделение по гастроентерология. В момента има такъв сектор в състава на второ вътрешно. Повишената заболеваемост на хасковлии от болести на стомашно чревния тракт обаче прави такова ново отделение обосновано и от медицинска и от финансова гледна точка. Не така стоят нещата с кожно отделение, което е слабо финансирано от Касата, но нуждата от него също била отчетлива, ако и в началото да работи на загуба. Очакваният ръст в цялостната дейност би бил от 5 до 15 %

Спорно е дали някога тези проценти ще видят бял свят в условията на постоянни бюджетни ограничения от страна на Здравната каса. Тази година нещата са съвсем зле - централно и по министерски бе спуснат лимит, който ограничава бюджетите на всички болници на 90-95 % от миналогодишните. За хасковската МБАЛ 5% са 1 млн лева, които иначе биха били достатъчни за ремонт, оборудване и наемане на специалисти за ново отделение или ако няма такова-за допълнително материално стимулиране и мотивация на служителите. При фиксирано/ и намалено/ финансиране обаче е самоубийствено разкриване на нови отделения-те ще ти плащат по-малко, а ти ще работиш повече. От подобна схема болниците трупат загуби. В подобни условия болниците вместо да увеличават, свиват дейността си. Опитът показва обаче, че това е началото на спиралата на пропадането.

Нещата са прости- намалено финансиране, по-малко пари за работещите и намаляване на тяхната мотивация, по малко работа от тяхна страна и като следствие свиване на дейността, което пък води до още по-намаляващо финансиране. С намалена работа дългове не се правят, даже се изчистват, като през 2010-та, когато МБАЛ стопи голяма част от задълженията си със спазването на лимитите, но пък магарето за малко не умря от глад, тъкмо когато се научи да не яде. Лекарите избягаха, а някои отделения останаха с по 1-2 специалисти. Спешно щеше да слезе на първо ниво на компетентност със само 1 щатен лекар, ОАИЛ щеше да изчезне въобще, защото бяха останали трима. А закона не им позволява да има Интензивно под второ ниво на компетентност. Медицинският персонал най-добре знае какви пари взимаше тогава.

Въпреки опасността от подобни сценарии, от месец насам, когато стана ясно че ще има смяна на властта, никой не се е наел да коментира простичкия въпрос „а сега накъде“. Лекари и ръководители се държат така, сякаш това е вътрешна работа на болницата или поне вътрешно политическа. Обаче не е, поне доколкото това е държавна структура и се издържа от парите на данъкоплатците. Както впрочем се издържат и стоящите зад белите престилки политици. Пък после и едните и другите се чудят, с какво са заслужили неприязънта на хората.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    Па
    Пациент
    21 -10
    20:31, 19 май 2015
    Браво на д-р Близнаков!
  • 2
    То
    том сойер
    16 -7
    20:33, 19 май 2015
    Жорка ти хваляше много близнака и кохортата му а сега леко прехвърляш някакви завоалирани неща Кактно и да е управия няма да има това показват 25 г демокрация Защо защото който хване кокала най напред мисли за себе си и ако речеш да го настъпиш РЪМЖИ Всичко живо що го има в тая държава краде като почнеш от невръстното цига не та през кметовете министри и на върха Ясенчо се нагушка след него шопчето не по читав си отива и близнака и запрянов ще е така щото ако не краде и е честен ще му изкарат име ГЛУПАК абдал или нещо подобноТака че влака си върви само на определени спирки едни хора слизат а други се качват




  • 3
    Др
    друг наблюдател
    3 -1
    02:38, 20 май 2015
    Чудомир бил казал,че ако животните имаха разум,те също щяха да вършат глупости като хората.
  • 4
    Др
    друг читател
    3 0
    02:43, 20 май 2015
    ,,Ако животните имаха разум,те също биха вършили глупости като хората,''казал Чудомир
  • 5
    Др
    друг читател
    1 0
    02:52, 20 май 2015
    Защо!?
  • 6
    Др
    друг читател
    1 0
    02:52, 20 май 2015
    Защо!?
  • 7
    Чи
    читател
    0 0
    07:49, 20 май 2015
    Защо!?
  • 8
    Ак
    Ако
    0 0
    08:33, 20 май 2015
    Ако ДПС беше на власт - така ли щеше да е?
  • 9
    Не
    незнайко
    0 0
    08:46, 20 май 2015
    Много интересно боравене с цифрите в полза на любимия на Хасково.нет Близнаков/както винаги е било понеже им наливаше едни пари които никой не знае защо/,цитирам" според приетото от МЗ счетоводство " което ще рече според МЗ заеми които не са просрочени не са заеми,друг цитат "заемите бяха стопени от 4.5 млн. на 1.6 млн" обаче не уточнява че 4.5 млн 2010 бяха всички заеми на МБАЛ , а 2014 1.6 млн. са просрочените ,малка разлика но кой ти гледа.За 2014 общите заеми на МБАЛ-Хасково са над 10 млн. но това тук няма да го прочетете.
    • Зн
      знайко
      0 0
      09:09, 20 май 2015
      10 млн. заеми не са проблем, когато болницата е работеща! Затова пък насреща имаме прекрасно ремонтирани отделения, доходоносен и високо натоварен ангиограф, добре платени специалисти и доволни пациенти. Някой друг да го е постигал това в Хасково????
    • Gg
      ggeo
      3 -1
      10:49, 20 май 2015
      Назнайко сте и ви личи. Но това не пречи да повтаряте една лъжа 100 пъти, с надеждата някои да я приемат за истина. Просрочените задълженията на МБАЛ през 2010 са 4 млн 526 хиляди, общите задължения/всичките както ги наричате вие/ са 6 млн 289 хиляди. През 2014-та година просрочените задължения на МБАЛ са 1.6 млн, общите задължения са 4.8 млн. Това е отчета приет от МЗ и освен ако не ги смятате за по-будали от вас, предлагам да приемем тази данни за истина.
  • 10
    Не
    незнайко
    0 0
    08:50, 20 май 2015
    Ще прочетете че"от общите задължения" които не се споменават имало такива с много ниски лихви.
  • 11
    Го
    гост
    0 0
    08:51, 20 май 2015
    И всеки обективен коментар за т.н. ръководство на болницата, който не се харесва на Христов и не е в унисон с "правата линия", се изтрива.
  • 12
    Ви
    вик
    2 0
    09:56, 20 май 2015
    Тези поне не са комунисти елате вижте новия управител на ВИК Хасково по комунист е и от Бързев още малко и ще иска да учим Марксизъм.
  • 13
    Ха
    хахаха_1432107489
    2 0
    10:27, 20 май 2015
    Ако беше ДПС,нещата щяха да са много различни Славчо им е любимец на тях.
  • 14
    Ан
    анализатор
    17 -4
    11:45, 20 май 2015
    Авторът на статиятя много върло защитава старото ръководство. Дали МБАЛ под "вещото" ръководство на д-р Близнаков не беше рекламодател в Хасково НЕТ ??? Освен това статията показва високата компетентност на автора по здравнен мениджмънт - кога да се откриват или закриват отделения, кое е от полза или не за пациентите и персонала т.н., дори предрича крах на болницата. Изобщо целият материал прилича на писан под диктовката на някой от вече освободените началници. Да са живи и здрави.
    • Gg
      ggeo
      5 -9
      12:02, 20 май 2015
      Жив и здрав ако мислиш, че всички процедират по тв... Виж коментара
  • 15
    До
    до анализатор
    11 -19
    11:58, 20 май 2015
    Хасково нет не защитава никой,казваа истината за б... Виж коментара
  • 16
    За
    Защооооо
    7 -2
    13:36, 20 май 2015
    А бе защо медицинските работници не излязат пак на митинг в подкрепа на на този ********* Близнака? Само БСП го подкрепи навремето и направи голяма Орешарска грешка! Даже и любовницата му Диляна избяга в Чужбината от него. А вие сега - Какво прави министър Москов.......
  • 17
    До
    до защо
    6 0
    13:44, 20 май 2015
    Спокойно няма нужда от подкрепа .Др Близнаков има подкрепа от достатъчно силни хора. Не е седнал да плаче за любовницата си Диляна ,има много други любовници.
  • 18
    Ме
    мед.работник
    6 -6
    13:53, 20 май 2015
    Медицинските работници не излизаме на протест, защото се очаква да бъде назначен на по-висок пост.А пък вие не си мъчете мозъците да разсъждавате за бъдещето на болницата във форумите, има назначени хора за това.
  • 19
    Не
    незнайко
    8 0
    14:08, 20 май 2015
    Някой знае ли кой ще плаща тия над 600000 лв дето осъдиха МБАЛ.
  • 20
    Зн
    знайко
    3 0
    19:41, 20 май 2015
    Не е лошо този вапрос да бъде зададен към новия стар представител на борда др Митревл
Последни новини