От х:

Днес в x:

Конкурираме Турция с износ на рапани

Нашата стока е изключително търсена на азиатските пазари, казва Любов Георгиева

Варненската фирма "Електа ОЗ" отвори второ предприятие за преработка на деликатеса

България е доказан доставчик на един деликатес на световните пазари - черноморския рапан. Това съобщи управителят на варненската фирма "Електа 03" Любов Георгиева при откриването на втората преработвателна фабрика на фирмата в края на миналата седмица. Фирмата има едно предприятие във Варна, а втората фабрика е построена в Каварна. Инвестицията възлиза на 1,5 млн. лв., като 440 хил. лв. са съфинансиране по проект по програмата за развитие на сектор "Рибарство". "Откриването на още една фабрика е закономерно действие от нашето последователно развитие.

Първата ни фабрика е от 2004 г., като 10 години преди това започнахме с мощности под наем", разказа Георгиева. 99% от продукцията - сварено и замразено месо от рапани, фирмата изнася за Япония и Южна Корея, като малък процент износ реализира и в Китай и САЩ. "Годишното производство в Черно море на рапани е 3 хил. т, като половината се произвежда от Турция, а другата половина - от България. Ние сме достоен конкурент. Нашият рапан е изключително търсен на азиатските пазари, защото има специфична консистенция и хрупкавост на месото, които много високо се ценят. В годините имаме установени контакти и клиенти и понякога търсенето превишава предлагането. Но тъй като самата доставка е свързана с природата, невинаги има достатъчно количества и търсенето е по-голямо", разказва още Георгиева. Във варненската фабрика са заети 250 души.

С отварянето на преработвателното предприятие в Каварна - "Електа 03", се отвориха нови 157 работни места. Обработката на рапаните се извършва изцяло ръчно, защото при машинно вадене би могло да попаднат частици от черупката в месото, казва още Георгиева. Капацитетът на предприятието в Каварна, което е на площ от 600 кв. м, е 15 тона суровина в денонощие. Освен български рапани, във фабриката се преработва и суровина, внесена от Румъния. Заради условията на климата рапани се преработват от май до ноември, като през другото време хората, наети на работа, са в почивка и се извършва профилактика на съоръженията във фабриките. За вътрешния пазар фирмата предлага солени, веяни и пушени риби.

От рибната си продукция "Електа 03" изнася единствено солена цаца за Румъния. Георгиева с интерес очаква новата програма за развитие на рибарството и е готова да кандидатства за технологично оборудване. Би било добре, ако процедурите за кандидатстване са по-опростени, за да се пести време на хората, заети в реалната икономика, препоръчва бизнес дамата.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини