От х:

Днес в x:

Армията ни и баретите в готовност при влошаване ситуацията в Македония

Военните са на границата, подготвят си точки, не дай си Боже, ако нещата в Македония отидат на зле, заяви премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрол в НС.
След заседание на Съвета по сигурността, което той свика вчера, вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че са обсъдени всички оперативни рискове и ще бъдат взети всички мерки срещу евентуални терористични действия или бежанска вълна.

Днес Борисов обяви пред депутатите, че в момента се провеждат учения на армията и нейните специални части със Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). 

Такива занятия и преди са се играли и са за залавяне на терористични групи. Това върви като подготовка”, добави той 

Премиерът уточни, че се подготвят и граничните пунктове за евентуална бежанска вълна

Тези, които са с български паспорти, около 90 000 граждани, могат да се приберат в България, но при една хуманитарна криза, трябва да имаме готовност”, каза още министър-председателят. 

Борисов подчерта, че управляващите следят с тревога събитията в Македония, защото в неделя, 17 май, е ключова дата за Македония, когато се очаква най-големият досега протест. 

Към този момент няма преки заплахи за страната ни заради случващото се в Македония, заяви пък министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Монголия, където бе на посещение с президента, предаде БТА. 

"Към този момент нямаме каквото и да е основание за безпокойство, но въпреки всичко, имаме готовност при необходимост да се включим и да окажем пълно съдействие на МВР при охраната на българската граница", добави Ненчев. 

Партии подкрепиха Македония за ЕС

Междувременно БСП, ДПС, ПФ и АБВ излязоха с декларации за кризата в Македония и призоваха правителството за адекватни мерки. Те дори подкрепиха по-бързото влизане на Македония в ЕС.

От името на левицата Янаки Стоилов каза, че не трябва да се съгласяваме с установяване на мораториум върху разширяването на ЕС. 

"Конфликтът в Куманово ни напомня, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество във всички балкански държави бе белязан с кървави междурелигиозни конфликти, които отнеха живот на стотици хиляди мирни граждани, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Той подчерта, че единствената страна, успяла да осъществи мирен преход, е България, въпреки очакванията на западни анализатори да пламне етническия конфликт заради тежкото наследство на Възродителния процес. 

"Днес да се твърди, че в Македония се е провалил моделът на ДПС е не просто некоректно, това е цинично твърдение", заяви Местан. 

По думите му на Балканите има проблеми между отделни държави, които могат да бъдат решени чрез членството им в ЕС.

"Официална София трябва да е стабилизиращият фактор, който предлага консенсусни решения между Македония, Сърбия, Косово, Албания. На Западните Балкани живеят близо 2 млн. българи", каза Красимир Каракачанов от името на Патриотичния фронт.  

Правителството в Скопие трябва да знае, че най-прекият път на Македония към Брюксел минава не през Белград, Прищина, Тирана, или още по-малко – Анкара, а през София, добави той. 

Лидерът на ВМРО бе категоричен, че не е редно днес ДПС да спекулира и да плаши с тази тема, защото те "ни водят именно към македонски сценарий – капсулиране на етнически групи". 

АБВ призова ЕС да приложи ефикасни инструменти за решаване на проблемите в Македония, преди всичко като потвърди политиката за разширяване на Съюза.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Га
    Ганьо
    2 -1
    14:26, 13 май 2015
    Каква армия имаме ние ?
    Банда олигофрени назначени кой със връзки кой си платил.Не могат да направят 50 лицеви опори и да избягат по 1 километър."Баретите" и те са на същото ниво. Затлъстели дебелаци скрити зад маски. Видяхте във Лясковец какво стана със така наречените "барети".Бай Петко би на единия хедшот и то през защитен шлем и каска.Борисов това дебело кюфте се намира само на приказки. Май иска да види и българи по видеата на ислямска държава със отрязани глави.





Последни новини