От х:

Днес в x:

Полският президент поиска място за Украйна в Европа

Мястото на Украйна е в общия европейски дом, заяви полският президент Бронислав Коморовски. Споменът за битката за Сталинград събра Щайнмайер и Лавров.
"Мястото на Украйна и на други страни от Източна Европа, ако желаят и са готови, е в нашия общ европейски дом", заяви Коморовски в реч на полуостров Вестерплате близо до Гданск по повод 70-годишнината от края на Втората световна война. 
На церемонията присъстваха украинският президент Петро Порошенко и редица други държавни глави от региона, сред които българският президент Росен Плевнелиев. 

На полуостров Вестерплате са произведени едни от първите изстрели срещу Полша в началото на Втората световна война.
 
"Войната, която продължава в Украйна, не ни позволява да забравим, че в Европа все още има сили, които напомнят най-мрачните периоди на европейската история от 20-и век, които следват логиката на зоните на влияние и се стремят да държат съседите си в състояние на васална зависимост", заяви президентът на Полша.
 
"Когато една нова нация е изявила желанието си да се присъедини към Европа, желаейки нормален, достоен живот, в условия на по-голяма свобода, реакцията на един по-силен съсед бе да прибегне до сила и да промени граници насилствено", добави Коморовски, намеквайки за анексирането на Крим от Русия.

Основната възпоменателна церемония ще започне днес в 22 ч. по Гринуич (1 ч. бълг. време на 8 май) на Вестерплате.

Щайнмайер и Лавров се събраха край Волгоград

Външните министри на Русия и Германия посетиха вчера мястото на битката за Сталинград -най-кървавата битка, водена през Втората световна война, в момент, когато двете страни отбелязват 70 години от края на войната в Европа, съобщи ДПА. 

Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер се събраха на гробището, където са погребани 60 000 германски и съветски войници в южния руски град Волгоград, наричан Сталинград до 1961 г.
 
Битката за Сталинград от 1942-1943 г., в която загиват 700 000 души, завършва с решителна победа на Съветския съюз срещу настъпващите нацистки сили. Тази победа обръща хода на войната на Източния фронт.
 
Щайнмайер каза, че въпреки усложнените в момента германско-руски отношения заради украинската криза, за него е важно да поразмишлява за ужасите на Втората световна война, стоейки до своя руски колега. 

"Трябва да насърчаваме разбирателството, вместо старите стереотипи и по мирен път да преодолеем различията. В дни като този искаме да наблегнем на това, което ни свързва, а не на това, което ни разделя". 

Сергей Лавров изрази съжаление, че обстановката в Европа далеч не е спокойна и не се развива по най-позитивния възможен сценарий.
 
"Ние отдаваме особено значение на засилването на диалога между Москва и Берлин. Възлагаме големи надежди на преговорите, които ще се водят при визитата на (германския канцлер Ангела) Меркел на 10 май в Москва", каза руският първи дипломат.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини